Novinky

          • Budeme mať ovocný školský sad

          • ZŠ Ľ. Podjavorinskej sa úspešne zapojila do projektu SadOVO, ktorý koordinuje Živica a generálnym partnerom je Nadácia TESCO.


            O projekte

            SadOVO sa zameriava na staré a krajové odrody jabloní a hrušiek. Cieľom je v spolupráci s odborníkmi vysádzať ovocné vysokokmenné sady v areáloch základných a stredných škôl. Žiaci s učiteľmi sa tak budú podieľať na záchrane vzácnych odrôd a vysadené stromy môžu využívať aj pri výučbe rôznych predmetov. Staré a krajové odrody ovocných drevín sú dedičstvom po našich predkoch, ktoré sa z krajiny pomaly vytráca. Prichádzame tak nielen o samotné odrody,  ale najmä o pestrosť ich chutí, využitia a tradícií. Šancu zmeniť to má súčasná mladá generácia, ktorej ukážeme význam ochrany starých odrôd ovocných stromov a následne bude vidieť zmysel v ich vysádzaní do záhrad a krajiny. 

            Učiteľ a vybraní žiaci zo zapojených škôl sa počas roka zúčastnia jarnej ovocinárskej exkurzie, jesenného trojdňového vzdelávacieho kurzu, výstave nazbieraných plodov pre zvyšok školy, ako aj samotnej výsadby drevín. Dôležitou súčasťou je aj mapovanie odrôd v okolí škôl, čím sa žiaci dostanú do kontaktu aj so staršími obyvateľmi regiónu.

            Na našu školu z projektu SadOVO zavítajú na workshop s vybranou triednou 8.B a p. učiteľkou Zuzanou Compeľovou. Predstavíme im zároveň aj miesto, kde v areáli školy vznikne sad.


            Pobytové školenie

            Vďaka projektu SadOVO sa deviatačky našej ZŠ Etela a Sabína 9.10. až 11.10.2023 s p. učiteľkou Compeľovou zúčastnili 3-dňového pobytového školenia SadOVO v Zaježovej v okrese Zvolen.

            Kurzu sa zúčastnili žiaci z celého Slovenska z Košíc, Svidníka, Sniny, Trstenej, Prievidze, Rakovíc, Kapušian a Galanty. Organizátori školenia účastníkom priblížili staré odrody jabloní a hrušiek skrz rôzne aktivity, workshopy a prechádzky po okolí.

          • OZNAM: Výberové konanie na funkciu riaditeľa

          •  

                Zverejňujeme informácie o výberovom konaní na funkciu riaditeľa / riaditeľky Základnej školy Ľ. Podjavorinskej 1, Košice.

              Konkrétne podmienky výberového konania, požadované kvalifikačné predpoklady uchádzača / uchádzačky a doklady, ako aj ďalšie potrebné informácie, nájdete v prílohe oznamu. 

             

             

                                                                                                                                                  ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1

          • Program Zelené oázy na našej škole

          • ZŠ Ľ. Podjavorinskej sa stala úspešným žiadateľom v grantovom programe Zelené oázy. Za túto možnosť ďakujeme. 

             

            Grantový program Zelené oázy pomáha aktívnym ľuďom zlepšovať bezprostredné okolie v ktorom žijú,  pracujú a radi trávia svoj voľný čas. Pri každom zo zrealizovaných projektov sa stretne skupina  dobrovoľníkov z rôznych spoločenských oblastí (študenti, dôchodcovia, pracovníci súkromného  aj verejného sektora, občania obce či nadšenci). Sú to ľudia, ktorí citlivo tvarujú svoje okolie. Tak, aby  sa v ňom dobre žilo, aby plnilo enviromentálne funkcie a malo pozitívny vplyv na lokálnu rastlinnú a  živočíšnu rozmanitosť. 

             

            Edukačná záhrada

            Cieľom nášho projektu je viesť žiakov k environmnetálnej zodpovednosti, k zodpovednosti voči svojmu okoliu, prírode a k sebe samému prostredníctvom vysadenia a starostlivosti o vyvýšené záhony, ovocné stromy a kríky. V spolupráci s mestskou časťou chceme žiakov aj ich rodičov viesť  k získavaniu zručností sadenia, siatia a starostlivosti o rastliny a dreviny, vďaka ktorým ušetria aj vlastné finančné prostriedky. Zároveň je zámerom projektu rozvíjať finančnú gramotnosť a šíriť osvetu správnej výživy a zdravých potravín. 

             

            Tento projekt je realizovaný vďaka programu Zelené oázy, ktorý  organizuje Nadácia Ekopolis s finančnou podporou spoločnosti SLOVNAFT. 

             

          • OZNAM: Zápis do 1. ročníka

          • Na ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1 bude prebiehať v dňoch 14. a 15 apríla 2023 (piatok a sobotu) zápis do 1. ročníka v školskom roku 2023/2024. 

            Rodičia prídu na zápis s občianskym preukazom oboch rodičov, kópiou rodného listu dieťaťa a jeho kartičku poistenca. Tešíme sa na nových prváčikov! 

             

            Termíny zápisu: 

            • piatok 14. apríl od 14:00 do 18:00 hod
            • sobota 15. apríl od 8:00 do 12:00 hod
          • Veľkonočné prázdniny 2023

          • Veľkonočné prázdniny začínajú vo štvrtok 6. 4. 2023 a trvajú do utorka 11. 4. 2023. 
            Vyučovanie začína v stredu 12. 4. 2023.
            Prajeme všetkým poriadny oddych, načerpanie nových síl a príjemne strávené dni plné pohody (a aj vody, jedla či zábavy).  

          • Noc s Andersenom 2023

          • Po úspešnom minuloročnom podujatí sme sa aj tento rok zapojili do krásnej akcie Noc s Andersenom. Konala sa 31. marca 2023. Ide o medzinárodné podujatie, ktoré sa na Slovensku koná už 18-krát. Realizuje sa s cieľom podporiť čítanie a priblížiť žiakom kúzelný svet rozprávok a príbehov v knihách zážitkom mimo vyučovacích hodín.  Rozprávková noc je plná dobrodružstiev, kreativity a súťaží. Inak tomu nebolo ani na našej škole.

            Noci s Andersenom na ZŠ Ľ. Podjavorinskej  sa zúčastnilo takmer 170 žiakov z 1. aj 2. stupňa. Z možných tém 18. ročníka si učiteľky pri spoločnej príprave akcie zvolili tému 100. výročia založenia The Walt Disney Studios a 95. výročie vzniku Mickey Mouse - myšiaka, ktorého pozná celý svet. 

            Na 1. stupni boli žiaci rozdelení podľa ročníkov a v každej triede sa realizovali približne rovnaké aktivity, aj keď v závislosti od schopností žiakov. Prváčikovia rozprávky skôr pozerali, než čítali, vyššie ročníky si však už museli aj čo-to prečítať. Pripravené boli aj pexeso a kvíz, ktorý preveril porozumenie žiakov. Nechýbali tvorivé aktivity - výroba vlastných čeleniek s Minnie uškami a mašľou a Mickey kravát. 

            Na 2. stupni Noc s Andersenom prebiehala formou stanovíšť v 3 triedach. V 1. triede sledovali rozprávku, tvorili časovú os príbehu a dokonca aj mali pripravené bludiská. V 2. triede čítali rozprávku, po prečítaní si podľa rozprávky zahrali stoličkový tanec, pripínali po slepiačky chvost Plutovi, jedli Mickeyho perníky a zahrali si kvíz. V 3. triede čítali, ale aj vytvárali vlastný komiks a zároveň si vyrábali čelenky a kravaty.

            Každý žiak bol na konci Noci s Andersenom odmenení medailou za svoju aktívnosť a ochotu spoznávať rozprávkový čarovný svet. Veľkým lákadlom celého večera bola aj fotostena a fotorekvizity, ktoré boli využité naplno presne podľa očakávaní!

            Veľká vďaka patrí všetkým učiteľkám a učiteľom, ktorí sa rozhodli pripraviť a zapojiť sa do podujatia Noc s Andersenom na našej škole. Venovali tak svoj voľný čas v piatok večer žiakom s cieľom podpory čítania, ale aj utuženia vzťahov so žiakmi a medzi sebou. Ďakujeme! 

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.