Novinky

          • Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu

          • Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré si od roku 2015 každoročne pripomínajú 2. august ako Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu. Tento rok sa pietnej spomienky zúčastnil aj náš zbor Ďevjatkakere Čhave vďaka pozvaniu splnomocnenca SR pre rómske komunity Jána Hera. 

            Súčasťou pietnej spomienky bolo priblíženie udalostí z 2. a 3. augusta 1944, keď pri likvidácii najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov v Osvienčime Brezinke zahynulo takmer tritisíc rómskych mužov, žien a detí. Členovia Ďevjatkakere Čhave si v inscenácii zahrali vajdovu ženu a rómske deti, ktorým gardisti oznámili správu o likvidácii. Po predstavení zbor z Luníka IX zaspieval piesne pred Múzeom SNP.

             

          • Vianočné prípravy na našej škole

          • Tento rok vianočné prázdniny na našej škole začali o trošku skôr - chrípkovými prázdninami, ktoré skrátili predvianočný čas v škole. Našťastie naše p. učiteľky so žiakmi stihli vyčarovať pár vianočných zázrakov a pripravili atmosféru ešte skôr. Ponúkame vám prehľad pár aktivít, ktoré sa stihli. 

            Pošta pre seniorov
            1.B sa spoločne s p. uč. Christianou a vychovávateľkou Gitkou zapojila do celoslovenskej vianočnej pošty pre seniorov. Vďaka nej putovali vianočné pozdravy, vytvorené na našej škole, do konkrétnych domovov dôchodcov. Žiaci za túto milú aktivitu dostali aj certifikát. ​​​​

            Zdobenie stromčekov aj návšteva trhov
            V triedach či na chodbách školy sa rovnako pripravovalo na vianočný čas. Stavali a zdobili sa stromčeky, tvorili sa iné tematické výzdoby. Niektoré triedy si dokonca so svojimi p. učiteľkami zašli aj do centra Košíc, kde obdivovali vianočnú výzdobu a okúsili trhy. 

            Vianočné prekvapenie v 5.A

            Aj napriek chrípkovým prázdninám sa Ježiško pristavil na našej škole v 5.A a priniesol deťom darčeky. Pričinilo sa o to sponzorstvo Združenia exallievov Don Bosca. Drogéria, hračky, knižky, oblečenie – všetko užitočné veci, z ktorých mali deti veľkú radosť.

          • Ocenené výtvarné diela našich žiakov

          • Sme radi, že u našich žiakoch môžeme rozvíjať ich talenty - nielen hudobné či športové, ale aj výtvarné. Radi by sme sa preto podelili o úspechy, ktoré sa im podarilo získať.

            Žiaci II. stupňa Nikola Bandyová (9.A) a Milan Krok (6.C) boli ocenení v mestskej výtvarnej súťaži, ktorú organizovalo CVČ Popradská v Košiciach. 
            Nikola  získala 2. miesto a Milan 3. miesto. 

            Okrem toho sa žiaci II. stupňa zapojili aj do celoslovenskej výtvarnej súťaže Coloriskeri luma - Farebný svet 2022. Témou bolo navrhnúť plagát rómskej huslistky Barbory Botošovej. Pod vedením p. uč. Adamondyovej žiaci vytvorili pekné práce, ktoré boli odoslané do Bratislavy.  Cenu poroty za svoje diela získali až 2 naše žiačky: Melisa Bandyová zo 6. A a Gabriela Gáborová z 9. B.

             

            Srdečne blahoželáme našim výtvarným talentom a držíme palce pri ďalšom tvorení! 

          • Ďakujeme, že ste boli s nami aj v roku 2022

          • Poďakovanie patrí všetkým Vám, ktorí ste boli a i naďalej ste nápomocní pri rozvoji Základnej školy Ľ. Podjavorinskej 1, Košice. S podporou Vás a všetkých, ktorí a ktoré tvoríte jej kolektív, dokáže napredovať a tým potvrdzovať význam, ktorý má vo výchovno-vzdelávacej činnosti - pri rozvoji schopností, zručností a talentov žiakov a žiačok. 

            Preto Vám v mene našich

                          žiakov a žiačok,

                          pedagogických i nepedagogických zamestnancov zamestnankýň

            a v neposlednom rade tiež v mene

                          vedenia našej základnej školy, 

            želáme všetko, čo sa v týchto dňoch úprimne želať dá. Nech pokoj vychádzajúci z Vianoc určuje aj všetky nadchádzajúce dni. A budeme radi, ak sa v tomto duchu bude niesť aj rok 2023. 

          • OZNAM: Chrípkové prázdniny predĺžené

          •  

             

            Vedenie ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice po ďalšej konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Košiciach ohľadom stavu rozšírenia chrípky oznamuje, že chrípkové prázdniny predlžuje 

             

            do 22. 12. 2022 (štvrtok) vrátane.

             

            Vyučovanie i ďalšie aktivity školy budú pokračovať v novom roku od 9. 1. 2023 (pondelok). 

             

          • Divadelný zážitok s Romathanom

          • V priebehu decembra, ešte pred chrípkovými prázdninami, mali naši žiaci možnosť vychutnať si divadelný zážitok vďaka profesionálnemu rómskemu Divadlu Romathan, ktoré sidli v Košiciach. 

            Časť žiakov mala možnosť navštíviť priestory divadla na Továrenskej 3. Keďže bol veľký záujem o predstavenie, herci a hudobníci na výmenu navšítvili aj priestory našej školy, kde vystupovali v priestoroch telocvične. Vďaka širokému repertoáru divadla si na svoje prišiel aj prvý, aj druhý stupeň. Žiakov 1. stupňa zaujala a rozosmiala rozprávka o kuchárovi, ktorý varil zeleninovú polievočku, kým žiaci 2. stupňa si užili (dokonca aj na pódiu) tanečno-hudobné vystúpenie. 

            Sme radi, že aj vďaka profesionálnemu rómskemu divadlu môžeme našim žiakom sprostredkovať rómsku kultúru. Zároveň majú možnosť spoznávať nové príležitosti pre vlastnú budúcnosť. 

             

          • Predstavili sme fragmenty 1. detského rómskeho muzikálu

          • Štvrtok 8. decembra 2022 bol výnimočný večer. V sále dominikánskeho kultúrneho centra Veritas sme organizovali slávnostný galavečer. Predstavili sme na ňom fragmenty muzikálu Vždy si vieme cestu k sebe nájsť. Pozvanými účinkujúcimi boli aj študenti a pedagógovia zo Súkromného hudobného a dramatického konzervatória (SHDK). 

            Večera sa zúčastnili výnimoční hostia: splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero, námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbaľová, starosta MČ Luník 9 Marcel Šaňa, prednosta okresného úradu Košice Martin Seman, gréckokatolícky arcibiskup Cyril Vasiľ, tajomník arcibiskupa a ceremonár Jozef Kmec.

            Program večera

            Na začiatok programu odznela v spojení zboru Devjatkakere čhave a študentov SHDK rómska hymna Gelem gelem. Nasledovali fragmenty pripravovaného muzikálu. Ide o prvý detský rómsky muzikál, na ktorom pracuje náš zbormajster Ondrej Ferko a na scenári spolupracuje naša kolegyňa Monika Neksová. Muzikál Vždy si vieme cestu k sebe nájsť vychádza, ako inak, zo školského prostredia a zo života bežných detí na hodinách aj prestávkach. Zobrazuje prežívanie a napäté vzťahy detí z iných krajín, ktoré prichádzajú do cudzieho prostredia. Posolstvom muzikálu je odprezentovať to, že si vždy vieme k sebe nájsť cestu - nech sme akejkoľvek národnosti, vierovyznania či farby, ak sme k sebe ohľaduplní a otvorení. 

            Po premiére fragmentov muzikálu nasledovala časť galavečera, ktorú si pripravili študenti a pedagógovia SHDK a ich hudobné teleso Orchester ľudových nástrojov. Samozrejme, nechýbal ani náš zbor Devjatkakere čhave, ktorý nebolo potrebné predstavovať. Na záver celého večera si spoločne účinkujúci aj diváci zaspievali koledu Tichá noc. Pripomenula nám všetkým čas adventu, ktorý práve prežívame. 

             

            Galavečerom nás sprevádzali moderátorky z oboch zapojených škôl - zo SHDK Klaudia Oláhová a zo ZŠ Edita Fabian Hilgartová. 

            Sme veľmi radi, že sme vďaka podpore mnohých ľudí mohli pripraviť a zrealizovať tento galavečer. Paľikerav!

             

             

          • OZNAM: Chrípkové prázdniny

          •  

            Vedenie ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice oznamuje, že vzhľadom na zvýšený výskyt prípadov chrípky u detí a po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Košiciach, prerušuje výučbu 

             

            od 14. 12. 2022 (streda) do 19. 12. 2022 (pondelok) vrátane.

             

            Z tohto dôvodu je taktiež prerušená krúžková činnosť, činnosť školskej jedálne, ŠKD a ostatných bežných alebo plánovaných aktivít školy. 

             

            Vyučovanie bude pokračovať od 20. 12. 2022 (utorok). 

             

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.