• Rozvíjame kritické myslenie u druhákov

          • Naša škola sa v tomto roku zapojila do grantového programu Školy budúcnosti, ktorú vyhlásila Karpatská nadácia a spoločnosť Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia. Náš projekt Učíme sa myslieť kriticky je zameraný na rozvoj kritického myslenia a schopnosti rozpoznávať dezinformácie a hoaxy.

            Cieľom projektu Učíme sa myslieť kriticky bolo vytvoriť priestor a podmienky na otvorenie témy kritického myslenia, vnímania online reality a sociálnych sietí podobou, ktorá žiakov zaujme, čiže využitím hier a názornej interaktívnej tabule. 

             

            A ako to vyzeralo? 

            V prvom rade sa sami žiaci 2.C učili rozvíjať svoje kritické a logické myslenie pomocou hier. Vďaka projektu, ktorý bol podporený grantom Školy budúcnosti, sme nakúpili rôzne hlavolamy, skladačky či balančnú hru, ktorú navyše vedia žiaci hrať aj v dvojiciach a tým rozvíjať schopnosť kooperácie. Žiaci sa tak učia bez toho, aby vôbec vedeli, že sa učia. 

            Následne sa začalo aj náročnejšie štúdium - spoznávanie médií, sociálnych sietí a dezinformácií. S modernými technológiami dnes prichádzajú žiaci základnej školy, ba už aj škôlky, do kontaktu oveľa pravidelnejšie, ako to bolo kedysi. Majú vedomosti o tom, čo je to smartfón, kde si zistia počasie, pomenovať aplikácie. Počas vyučovania sa učili pomenovávať veci pravými menami a učili sa pojmy ako médiá, sociálne siete, realita, fikcia.... S témou sa oboznámovali vytvoreným textom a nadväzujúcim pracovným listom, keďže žiaci na 1. stupni sa vzdelávajú medzipredmetovo a vytváranie vlastných učebných textov je pre naše učiteľky prirodzené. Žiaci sú zvyknutí pracovať s textami, kde je vždy najprv tabuľka s novými slovíčkami a nechýbajú úlohy týkajúce sa textu, čím sa u žiakov rozvíja čitateľská gramotnosť.

            Témy mediálnej výchovy, bezpečnosti na internete a kritickému nazeraniu na online obsah bola žiakom priblížená aj prostredníctom videí ovce.sk či metodickými materiálmi Hrdinovia internetu.

             

            Po získaní vedomostí s pomocou učiteľky si žiaci pripravili krátke vlastné vyučovacie “hodiny”, ktoré následne odučili u svojich rovesníkov v ďalších triedach na základnej škole. Stali sa tak nakoniec influencermi vo vlastnej komunite. Spolužiakov navštívili aj s interaktívnou aktivitou a hrami na rozvoj kritického a logického myslenia. 

            Rozprávať pred triedou bolo ťažké, veľmi som sa hanbila. Teraz si ešte pamätám, čo sme sa učili, ale niečo možno zabudnem,” prezradila žiačka Lucka. 

             

            Veríme, že aj takéto aktivity pomáhajú vo výchove žiakov našej školy, keďže žiaci z marginalizovaných komunít síce majú prístup k online prostrediu,je však často nekontrolovaný a  nevysvetlený. Aj preto sú v online prostredí zraniteľnou a ľahko ovplyvniteľnou skupinou. 

            Vďaka projektu bolo zakúpené IKT vybavenie do triedy na 1. stupni pre sprístupnenie vzdelávania v oblasti médií a sociálnych sietí. Žiaci rozvíjajú svoje kritické myslenie vďaka zakúpeným didaktickým pomôckam zameraným na rozvoj logického a analytického myslenia. Získané vedomosti zveľadia písomne aj obrazovo vďaka zakúpeným kancelárskym a kreatívnym potrebám.

            Projekt Učíme sa myslieť kriticky je realizovaný vďaka podpore grantového programu Školy budúcnosti od Karpatskej nadácie a spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions.

          • Zdolali sme Ľubovniansky hrad

          • Vďaka projektu Rady Európy - RPPE, ktorý je zameraný na experimentálne overovanie plurilingvistického prístupu vo výučbe rómskych žiakov, sme v utorok 18. júna 2024 realizovali výlet pre žiakov zapojených tried. Cieľom výletu bol hrad a skanzen v Starej Ľubovni so zámerom spoznať, ako žili naši predkovia v minulosti.

             

            Skanzen

            Žiaci obdivovali drevený kostolík, hračky, s ktorými sa hrali deti kedysi a spoznali aj prútenú metlu, čím sa žiaci vedeli prepojiť na dávne remeslá a predovšetkým na remeslá typické pre Rómov, ako napríklad drôtikárstvo či košikárstvo. Žiaci tried z 1. aj 2. stupňa, ktorí boli na výlet vybraní na základe ich vzorného správania, skvelej dochádzky do školy a svedomitých výsledkov, zasadli do drevených lavíc v starobylej budove školy ako za dávnych čias. Najmä mladší žiaci boli prekvapení, v akých domčekoch a s akým vybavením ľudia kedysi bývali. 

            Naši dvaja kasteláni hradu

            Po skanzene sme sa vybrali na výšľap ku hradnémá kopcu, na ktorom je vybudovaný hrad Stará Ľubovňa. Síce sme sa museli občas v horúčave premáhať, výstup stál zato. Na hrade nás privítala princezná, ktorá nám prezradila, že nás čakajú stanovištia a úlohy. Určili sme si 2 kastelánov z našich radov - Martina a Alexa. Tí dostali na krk kľúč od hradu, ktorý využili na neskorších stanovištiach. Výklad princeznej sme počúvali, preto sme sa dozvedeli, že na hrade vedelo prebývať okrem majiteľa, správca hradu - kastelána, služobníctva aj 400 vojakov. Treba povedať, že úlohy na stanovistiach šli našim žiakom od ruky - zvládli kartovú hru, hľadanie pokladu v truhlici aj hľadanie portrétu kastelána Jána. 

             

            Zážitok bol umocnený výstupom na hradnú vežu, ktorá je vo výške 710 mentrov nad morom. 

            Najväčší úsech výletu

            O dych nás všetkých obralo vystúpenie hradného sokoliara, ktorý sa predviedol s rôznymi dravcami. Nechýbal orol bielohlavý či najväčšia sova na Slovensku výr. Tieto vtáky sokoliara počúvali na slovo, no aj tak sme pred nimi mali rešpekt, keď nám prelietavali ponad hlavy. Až tak, že raz spadla lavička :)

             

            Celý výlet sme ukončili osviežujúcim nanukom a pobrali sa po celom dni domov na Luník. Veľká vďaka patrí žiakom, ktorí sa zúčastnili výletu a boli vychovaní, slušní a len pani učiteľky presvedčili, že vybrať ich bolo správnym rozhodnutím. Rovnako veľká vďaka patrí pedagogickému dozoru, milému autobusárovi a Rade Európy za podporu aktivity, ktorou sme žiakom priblížili život kedysi. 

             

             

          • Hurá, učíme sa plávať!

          • Po dlhšej technickej prestávke je na škole opät napustený plavecký bazén. Žiaci sa už nevedeli dočkať, kedy sa začnú učiť plávať. Tretiaci boli tí šťastní a už si druhý deň naplno užívajú osviežujúcu vodu a učia sa plávať. Pod vedením skúsených učiteľov to už všetci zvládajú. Prajeme veľa mokrých zážitkov.

          • Vzrušujúca cesta do vnútra košickej spaľovne

          • Vieš, kam putuje odpad z tvojho koša? Asi nie, však? My sme to zistili na vlastnej koži! Končí na fascinujúcom mieste - v Zariadení na energetické využitie odpadov, známom ako ZEVO!

            10. júna 2024 malo 13 žiakov zo špeciálnych tried na 2. stupni jedinečnú možnosť navštíviť ZEVO naživo. Určite to bol pre všetkých nezabudnuteľný zážitok!

            Už len prejsť cez bránu tohto giganta bolo vzrušujúce! A to sme ešte nevideli, čo sa skrýva vo vnútri. Vďaka ZEVO sa nemusíme báť o hory odpadkov v našom meste. Spaľuje sa tu ekologicky a efektívne, čím sa vyrába nielen elektrina, ale aj teplo pre byty na košickom sídlisku Nad Jazerom. Dokonca aj železný odpad zo spaľovania končí recykláciou v U. S. Steel.

            Najväčším zážitkom bola pre žiakov návšteva 7. poschodia v kabíne žeriavnikov. Odtiaľ z výšky sledovali ich prácu, ktorí obsluhovali  v bunkri obrovský drapák, ktorý prevzdušňuje odpadky a nakladá ich do pece - spaľovne. Tá jama – bunker – bola naozaj obrovská. Bolo to úchvatné!

            Exkurzia sa delila na dve časti. Najprv sme sa z autobusu oboznámili s vonkajšími priestormi ZEVO (počas dažďa to bohužiaľ nebolo možné inak). Exkurzia pokračovala pútavou prezentáciou v Centre environmentálnej výchovy. Žiaci sa naučili ako správne triediť odpad, do akého kontajnera patrí, dozvedeli sa o jeho recyklácii a prekvapivom opätovnom využití. Vedeli ste, že z plastových fliaš sa vyrábajú fleecové mikiny a z plechoviek kovové časti bicyklov? A sklo sa dá donekonečna recyklovať na nové sklenené výrobky! Stačí ho roztopiť.

            Na záver exkurzie si žiaci zahrali hru "Človeče, nauč sa...", v ktorej si upevnili vedomosti o triedení odpadu. Veľmi ich to bavilo a ukázali sa ako experti na triedenie - hlavne Slávka z 8. A/š, ktorá excelovala a bez problémov zatriedila všetok odpad!

            Celá exkurzia bola obohacujúcim zážitkom nielen pre deti aj dospelých. Pani lektorka bola trpezlivá, milá, usmievavá a odborníčka vo svojom obore. Veľmi oceňujeme jej prístup k deťom, profesionalitu a organizačné schopnosti. Vďaka nej si žiaci, ale aj pani učiteľky  odniesli domov hlboké vedomosti a nezabudnuteľné emócie. Program v Centre environmentálnej výchovy v nás zanechal silné dojmy a patrí jej veľké ĎAKUJEME!

            Prajem všetkým Košičanom a obyvateľom okolia, aby mali možnosť takto nahliadnuť do tajomstiev ZEVO. Určite by si mnohí z nich uvedomili dôležitosť triedenia odpadu a náš postoj k nemu by sa výrazne zlepšil.

            Na záver by sme sa chceli poďakovať Centru environmentálnej výchovy za zorganizovanie tejto exkurzie. Vďaka podpore mesta Košice a spoločnosti NATUR-PACK, ktorá financuje tento bezplatný vzdelávací program, sa žiaci zábavnou a interaktívnou formou dozvedajú o dôležitosti triedenia odpadu a ochrany životného prostredia. Tieto poznatky sú pre budúcnosť našej planéty kľúčové a my sme vďační za to, že sa k nim mladí ľudia dostávajú pútavým a ľahko pochopiteľným spôsobom.

            Nesmieme zabudnúť ani na pána vodiča, ktorý nás v ten upršaný deň bezpečne odviezol do ZEVO a späť do školy. Aj jemu patrí veľká vďaka za jeho ochotu a profesionalitu.

             

            P.S.: Toto nebol  len obyčajný výlet, je to cesta k uvedomelej budúcnosti! Nezabudnite, že aj obyčajný odpad sa dá premeniť na užitočné veci. Trieďme zodpovedne a chráňme tak našu planétu!

             

            Text pripravila p. uč. Čičáková

             

          • Piataci si užili umenie pre školy

          • Bejby Bajbl Band rozžiarili upršaný piatok 7. júna 2024. Žiaci 5. ročníka našej školy sa zúčastnili zaujímavého podujatia.

            V Kultúrno-spoločenskom centre na Jedlíkovej sa odohrala hudobno-divadelná show s názvom Bejby Bajbl Band, ktorá rozžiarila aj ten najzamračenejší deň. Pestrá paleta chytľavých pesničiek a skvelej atmosféry zaručila, že sa žiaci z 5.A, 5.B, 5.C a 5A/š nenudili ani na chvíľu.

            Biblické príbehy ako Jonáš v bruchu veľryby, Daniel v jame levovej, Šalamún a Kráľovná zo Sáby či Balám a oslica ožili vďaka hravej hudobnej a divadelnej forme a priniesli tak do sály poriadnu dávku zábavy a poučenia. Toto krásne spracované predstavenie, ktoré očarilo nielen hudbou a tancom, ale aj vizuálnou stránkou, bolo určené pre deti z Luníka IX v rámci projektu Umenie pre školy.

            ďaka ochote organizačného tímu z Teatro Colorato sa naši žiaci dostali do KC na Jedlíkovej bez toho, aby zmokli, a tak si mohli naplno vychutnať tento kultúrny zážitok. Predstavenie Bejby Bajbl Band okrášlili svojim talentom Radka Kopriva, Lucia Janovová, Barbora Šoganová a Peter Pavlík. Táto zostava hercov a spevákov zaručila, že predstavenie, ktoré si v roku 2021 odnieslo ocenenie z medzinárodného divadelného festivalu v Cannes , bolo profesionálne spracované.

            Veľké ďakujem patrí celému tímu z Teatro Colorato za túto úžasnú akciu, skvelý zážitok a za to, že priniesli kúsok umenia do dažďového dňa.

          • Ďakujem mamka a ocko - besiedka pre rodičov

          • Deň rodiny, Deň matiek, Deň otcov.... uznávame, že každý špeciálny deň - rovnako, ako aj každý iný, si treba vážiť svojich rodičov a starých rodičov, správať sa k nim úctivo a počúvať ich.

             

            Učiteľky zapojené do projektu Romani Plurilingual Policy Experimentation, ktorý realizuje Rada Európy, si spoločne so svojimi triedami pripravili pre rodičov špeciálnu besiedku Paľikerav o dad the e daj. Besiedla sa konala na školskom dvore 30. mája 2024 a tešila sa vysokej návštevnosti rodičov, starých rodičov aj starších a mladších súrodencov. 

            Žiaci si pre publikum pripravili rôzne formy vystúpenia - spev v rómskom jazyku, v slovenskym jazyku, recitovanie básní, tanec tradičných rómskych tancov aj moderný. Pre svojich rodičov okrem vystúpenia pripravili aj malé poďakovanie v podobe svojej fotky v rámčeku. 

            Na návštevníkov školského dvora čakal pitný režim a na vystpujúcich zas sladká odmena. 

            Ďakujeme za vydarenú akciu všetkým, ktorí prispeli svojou energiou a prácou k jej realizácii. 

             

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.