• Škola v prírode Renčišov-Búče 2024

          • Aj v tomto roku sa žiaci štvrtého ročníka vzdelávali v Škole v prírode. Zmenili sme destináciu a strávili sme krásne štyri dni v lyžiarskom a turistickom stredisku Renčišov- Búče. Spolu nás bolo 35 žiakov a 5 pedagógov. Na naše zdravie dávala pozor aj zdravotná sestra. Čakala nás v Renčišove krásna príroda, ktorú sme so žiakmi spoznávali zblízka. Užili sme si turistiku, rôzne športové aktivity, súťaže i perfektnú diskotéku. Žiaci sa vzorne starali aj o poriadok v izbách, ktorý sa bodoval a na záver pobytu boli  tí najlepší odmenení. Bolo o nás veľmi dobre postarané aj čo sa týka jedla. Všetkým chutilo. Vďaka patrí aj pánovi starostovi, ktorý už tradične podporil školu v prírode krásnymi šiltovkami. A samozrejme všetkým učiteľkám, ktoré sa ako vzorné mamy starali 24 hodín o deti, aby im nič nechýbalo.

          • Exkurzia v Kosite

          • Dňa 22.05.2024 sa 19 žiakov štvrtého ročníka zúčastnilo zaujímavej exkurzie v Kosite a.s., Kokšov - Bakša.

            Počas interaktívnej prednášky sa dozvedeli napríklad to, koľko odpadu sa ročne na Slovensku vyprodukuje, aké sú zásady správneho triedenia odpadov, aký vplyv má naše spotrebiteľské správanie na zmeny klímy, prečo je už teraz potrebné osvojiť si nové návyky smerujúce k cirkulárnej ekonomike, ako znečistená odpadmi je naša krajina i ako sa dá odpad premeniť na energiu a teplo a množstvo ďalších informácií.

            Obsahovou súčasťou bol tiež „návod“, čo môže urobiť každý z nás pre to, aby sme tvorili menej odpadu, vyprodukovaný odpad vedeli správne triediť, pomohli prírode a zabránili znečisťovaniu životného prostredia. Na záver si žiaci zasúťažili v hre "Človeče, nauč sa", prostredníctvom ktorej sa niektorí naučili a niektorí si zopakovali, ako správne triediť odpad.

            Ďakujeme milej lektorkeza nezabudnuteľný zážitok a usmiatemu vodičovi autobusu za šťastný návrat.

          • Na návšteve u saleziánov

          • Sebapoznanie a život v spleti medziľudských vzťahov nám odkrýva mnoho tajných komnát. Aby sme im lepšie rozumeli, rozhodli sme sa využiť dopoludnie v komunitnom centre u Saleziánov dona Bosca na sídlisku Luník IX.

            Žiaci 7.C triedy si vyskúšali s tímom otca Petra Rotha rôzne pozície a preberali na seba role, v ktorých sa nie vždy cítili komfortne. Ukázalo sa však, že mnoho problémov medzi ľuďmi vzniká preto, lebo sa dobre nepoznajú. Preto si vyskúšali, aké je byť v koži niekoho iného.

            Naši žiaci sa so svojou triednou učiteľkou presvedčili, že ochota pracovať na sebe samom prostredníctvom hier prináša nielen nové pohľady na seba a spolužiakov, ale aj pocit, že každý má v kolektíve triedy zodpovednosť za svoju jedinečnú a nezastupiteľnú úlohu. Aktivity splnili svoj cieľ a očakávanie.

            Saleziánom ďakujeme za spoluprácu a tešíme sa na ďalšie príjemné dopoludnie.

          • Zážitkové vyučovanie biológie

          • V čom spočíva zážitkové vyučovanie? A ako prebieha?

             

            Ukážeme vám, ako ho robíme u nás. 

            V zážitkovom vyučovaní je dôležitá myšlienka - nápad, ktorý sa rodí v mysli učiteľa. Ak je učiteľ kreatívny a tvorivý, nič ho nezastaví v tom, aby konkrétne zážitkové vyučovanie zorganizoval. Témy aktivity vychádzajú zo štátneho vzdelávacieho programu. Tieto zážitkové aktivity dopĺňajú a obohacujú učivá a tematické celky, ktoré na biológii preberáme.

            Zážitkové vyučovanie rozvíja aj medzipredmetové vzťahy. V ňom žiaci zapájajú svoje zmysly. Napr. v projekte ,,čaje pijú čaje"- ovoniavajú a ochutnávajú rôzne druhy bylinkových čajov. Pri učive o pleti človeka sme si vyrobili bio pleťové masky, ktoré boli z kurkumy a kávy. Taktiež sme si neskôr vyrábali balzamy na pery z včelieho vosku a kokosového oleja. So staršími žiakmi sme spoznávali jednotlivé druhy rastlín cez aplikáciu PlantNet. V rámci témy Rastliny pestované v záhradách organizujeme na škole výstavu plodov jesene. Učitelia z iných predmetov môžu výstavu navštíviť na svojej vyučovacej hodine. 

            Žiaci sú vďaka zážitkovému vyučovaniu na hodine aktívnejší, uvedomelejší a z preberaného učiva si vďaka priamej skúsenosti a emócii, ktorú zažili, vedia vybaviť získané informácie jednoduchšie. 

            O dalšom zážitkovom vyučovaní vás budeme informovať priebežne na FaceBook stránke......

          • Reprezentovali sme Slovensko na majstrovstvách Európy

          • Naši žiaci sa stali súčasťou slovenskej reprezentácie na Majstrovstvách Európy GAMMA v MMA. Súťaž sa konala 14. a 15. mája vo Vysokých Tatrách. Naši žiaci odovzdali zo seba maximum. Celkovo sa do reprezentácie dostali 5 žiaci našej školy z 1. aj 2. stupňa, čo nás veľmi teší.

             

            Ich tvrdá práca, svedomitá príprava trénera a výchova pedagógov priniesla svoje ovocie - naši žiaci sa umiestnili na nasledovných miestach:

            •  Tibor Žiga získal striebro v kategórii do 27,5kg 
            • Jasmina Horvátová získala bronz v kategórii do 31,5kg
            •  Richard Krok získal bronzv  kategórii do 63,5kg 
            • Františka Poláková získala bronz v kategórii do 54,5kg 
            •  Ján Galias sa umiestnil na 6. mieste 

             

            Ďakujeme predovšetkým našim žiakom za takúto reprezentáciu našej školy, Luníka 9, Košíc a aj Slovenska. V druhom rade ďakujeme vedeniu školy za podporu, zúčastneným dospelým za obetavú pomoc počas súťaže a  všetkým zamestnancom školy za výchovné pôsobenie počas ich práce, čo sa prejavilo na disciplinovanom a kultivovanom prejave našich žiakov počas súťaže. 

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.