Novinky

          • Šiestaci navštívili Miklušovu väznicu

          • V rámci poznávania histórie mesta sa vybraní žiaci 6.A a 6.C spolu s p. učiteľkou Sotákovou a s p. učiteľom Cmorejom zúčastnili prehliadky Miklušovej väznice. Spoznali sme miesta, kde v stredoveku býval kat a tiež to, ako sa voľakedy trestali ľudia. Bolo to veľmi kruté a veru nikto z nás by to asi nechcel zažiť...

             

            Obdivovali sme  stredoveké mince, nádoby a listiny, ktoré sú tam uschované. A tiež samotné kamenné múry väznice, ktoré vydržali neporušené vyše 700 rokov! Prehliadka trvala skoro hodinu, ale nikto sa tam nenudil. Odporúčame ju všetkým. Zážitok z podzemia, kde si pre nás pani sprievodkyňa pripravila prekvapenie, nemal chybu! Choďte sa tam pozrieť a dozviete sa okrem iného aj to, prečo sa táto väznica volá Miklušova.

          • Deň Zeme 2024

          • Ani tento rok sme na ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice nezabudli na Deň Zeme, ktorý sa konal 22. apríla 2024. V triedach na 1. aj 2. stupni mali učiteľky a učitelia pripravené rôzne aktivity zamerané na ochranu prírody a životného prostredia. So žiakmi sa tvorili a diskutovalo s cieľom uvedomiť si, že každý jeden z nás môže svojou troškou pomôcť k čistejšej planéte. 

            Vďaka projektu RPPE, ktorý skúma zapájanie rómskeho jazyka do vzdelávacieho procesu, si žiaci 1. až 5. ročníka užili predstavenie Keď sa zemeguľa chichúňa. Predstavenie nám do školy prišli zahrať talentovaní herci z Divadla Romathan. Príbeh o malej mestskej štvrti, v ktorej sa odohrá symbolický zápas o záchranu života na našej planéte, deťom predostrel potrebu poriadku, triedenia odpadu a priateľského spolunažívania. . 

          • SOMMA CUP

          • Športové talenty našich žiakov rozvíjame na záujmových útvaroch aj po vyučovaní. Jedným z takýchto krúžkov je aj Bojovník, ktorý vedie p. učiteľ Peter Forman. Jeho zverenci- zápasníci MMA - sa 27.4.2024 zúčastnili súťaže SOMMA CUP 25 Majstrovstvá Slovenska. Podujatie sa konalo v Spišskej Sobote.

             

            Na súťaži nás reprezentovali ôsmi a všetci žiaci a žiačky odovzdali zo seba maximum. Potvrdením je to, že všetci získali medailu: 

            • Zlato - Františka Poláková, Ján Galyas, Ronald Krok, Jaroslav Zupko
            • Striebro - David Mirga, Richard Krok, Adam Kariško, Tibor Žiga
            • Bronz - Jasmina Horvátová

             

            Všetkým našim reprezentantom blahoželáma a držíme palce pri ďalších úspechoch!

          • Smerujeme na majstrovstvá Slovenska v karate

          • Od začiatku šk. roka 2023/2024 funguje na našej škole záujmový útvar, ktorý sa venuje karate. Vedie ho p. učiteľ Ivan Beluško, ktorý má od svojich zverencov vysoké očakávania na techniku, disciplínu, etiku aj etiketu. Tieto nároky sa oplatili - naši žiaci po 2 kolách Východoslovenského pohára v karate smerujú na majstrovstvá Slovenska!

             

            Prvé kolo Východoslovenského pohára v karate sa uskutočnilo v Prešove 24. marca 2024. Turnaja sa zúčastnilo 28 žiakov našej školy. Získali 6 vzácnych kovov vo svojej vekovej kategórii, ale bez rozdielu hmotnosti:

            • 1 zlatá
            •  3 strieborné
            • 2 bronzové.

             

            Druhé kolo pohára sa konalo 20.4.2024 v Sabinove. Naši zverenci získali celkovo 24 medailových ocenení:

            • 7 zlatých
            • 4 strieborné
            • 13 bronzovych medailí.



            ​​​​​​Vďaka týmto krásnym výsledkom postupuje 22 žiakov zo ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice na majstrovstvá Slovenska, ktoré sa budú konať 25. 5 .2024 v Banskej Bystrici.

          • Deň špeciálnych tried

          • Oslava odvahy, šikovnosti a lásky k rozprávkam

            V piatok 5. apríla 2024 sa žiaci špeciálnych tried na našej škole zapojili do podujatia Hviezdoslavov Kubín. Toto podujatie, zamerané na umelecký prednes a zábavné aktivity, prinieslo žiakom atmosféru radosti a vzájomného povzbudenia.

            Súťaž v prednese poézie ukázala odvahu a talent našich žiakov. Skoro každá trieda spojila sily a prezentovala prednesy básní. Niektorí žiaci sa odhodlali k samostatnému vystúpeniu a o to viac zaujali publikum svojou interpretáciou a odvahou. Všetci si zaslúžia obdiv za to, že prekonali strach a postavili sa pred ostatných. Možno sme tak položili základ novej tradície v špeciálnych triedach a na budúci rok sa môžeme tešiť na ešte väčší počet odvážnych recitátorov.

            Po prednese sa žiaci rozdelili do tried, kde ich čakali zábavné a súťažné aktivity s tematikou rozprávok. Všetky aktivity boli premyslené a zodpovedali záujmom a možnostiam žiakov. Podujatie by sa nemohlo uskutočniť bez oddanosti a kreativity triednych učiteľov, ktorí pripravili zábavné aktivity pre všetkých žiakov. Jednou z aktivít, pri ktorej si naši žiaci precvičili pamäť, bolo rozprávkové pexeso. Ich úlohou bolo v čo najrýchlejšom čase nájsť páry obrázkov. Hľadanie párov bolo zároveň spojené s poznaním, v ktorej rozprávke dané postavy vystupovali. V inej skupine skladali rozprávkové domino, alebo súťažili v navliekaní korálkov. V hre Dobble a pri ukladaní obrázkov o Červenej čiapočke preukázali svoju šikovnosť a bystrý postreh. V ich očiach sa ligotala iskra súťaživosti a snaha o najlepší výsledok. Dokázali tiež bez problémov odhaliť chyby v rozprávkach, čím potvrdili svoju znalosť a lásku k tomuto žánru.

            Patrí sa poďakovať pánovi riaditeľovi a pani zástupkyniam, že si našli čas na podporu a povzbudenie žiakov. Ich prítomnosť znamenala veľmi veľa pre žiakov. Ďakujeme im aj za občerstvenie a darčeky, ktoré spríjemnili toto výnimočné podujatie.

            Hviezdoslavov Kubín v špeciálnych triedach sa ukázal ako úžasný nápad, ktorý v našich žiakoch prebudil skryté talenty a posilnil ich sebavedomie. Bol úspešným podujatím, ktoré prinieslo žiakom radosť, zábavu a možnosť prezentovanie svojich schopností. Veríme, že sa táto súťaž stane novou tradíciou a v budúcnosti sa do nej zapojí ešte viac odvážnych a šikovných detí. Tešíme sa na ďalšie ročníky plné krásnych veršov, zábavných hier a dobrodružstiev.

             

            Text pripravila: p. uč. Čičáková

          • Amari Romaňi čhib 2024

          • "So tut hin pre voďi the pro jilo, oda phen avri tira Romaňa čhibaha." 

            "Čo máš na duši i na srdci, vypovedz svojím rómskym jazykom."

             

            ...a tak sa stalo, že 4. apríla 2024 ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice reprezentovali žiaci 2. stupňa na 6. ročníku celoslovenského kola Amari Romaňi čhib. Konkurencia bola obrovská, ale naši žiaci to zvládli ľavou zadnou a v oboch kategóriách sme získali umiestnenie.

            V 1.kategórii získal Edko Harkabus (5.C) Cenu poroty a v 2. kategórii si Etelka Dudová (9.B) uchmatla 3. miesto. 

            Spoločne sme prežili deň plný nielen slov, ale aj hudby, tanca a rozhovorov.

            Školské kolo

            Pred celoslovenským kolom sa na našej škole konali aj triedne a následne školské kolo v recitačnej súťaži Amari Romaňi čhib.  Žiaci 1. a 2. stupňa súťažili 26.3.2023 v 2 kategóriách. Ich vystúpenia hodnotila vzácna porota, ktorá mala čo robiť! Porotcovia viedli dosť dlhý rozhovor, kým došli k výsledku a vybrali najlepších žiakov, ktorí boli reprezentovať našu školu na celoslovenské kolo.

            Všetky zúčastnené deti, ktoré sa pripravovali na súťaž, boli perfektne naučené svoje texty, za čo im patrí obrovská pochvala. S takýmto materiálom vedia do budúcna pracovať učiteľky, ktoré sa venujú žiakom v rámci recitácie - p. uč. Forgáčová a asistentka pedagóga S. Medňanská. 

          • Medzinárodný deň Rómov - 8. apríl 2024

          • Oslavovať tento medzinárodný deň je na našej škole už tradíciou. Celosvetovo tento deň pripomína najmä snahu Rómov o sebaurčenie a uznanie za národnostnú menšinu. Jeho tradícia začala pred 52 rokmi, 8. apríla 1971, keď sa v britskom Orpingtone stretli zástupcovia Rómov z rôznych krajín sveta. Bol to jeden z  najvýznamnejších kongresov v histórii rómskeho národa. 

            Ako vyzeral tento deň na našej škole?

            Žiaci na 1. aj 2. stupni sa venovali projektovému vyučovaniu so svojimi triednymi učiteľmi a učiteľkami. Ako inak, vyučovanie a jeho aktivity boli zameraná na upevňovanie rómskej identity v žiakoch a spoznávanie vlastnej histórie žiakov.

            Tento deň si u nás užil aj David Little - zástupca Rady Európy, ktorá realizuje projekt RPPE, ktorého sme súčasťou. Navštívil projektové vyučovanie na 1. aj 2. stupni aj v špeciálnej triede - výber bol realizovaný na základe zapojených učiteliek do projektu RPPE.

            Pre žiakov 1. stupňa bolo pripravené hudobné vystúpenie - vystúpili sólisti zboru Ďevjatkakhere Čhave Jarka Harkabusová, Rajmond Ferčák a Jaroslav Zupko za doprovodu asistentov pedagóga. Okrem nich sa nám na školu so svojím talentom prišli predviesť aj mladí Rómovia a Rómky z kapely Komunitné centrum Podsadek, ktorá funguje v Starej Ľubovni - za to im patrí veľká vďaka!

            Na 1. stupni počas projektového vyučovania nemohla chýbať rómska vlajka a jej farbenie. Žiačky 1.B triedy si pripravovali tradičné kvietky, ktorými si ozdobili vlásky.

            Žiaci 2.C triedy spoznávali históriu Rómov pomocou skrytých indícií po triede, dopisovali chýbajúce slová do rómskej hymny Gelem, gelem a spoznávali aj význam farieb na rómskej vlajke. 

            2.F a 3.B vyrábala šperky z drôtikov a zároveň si vyskúšali aj košikárstvo - aj keď namiesto prútia použili stužky. 

            Na 2. stupni žiaci počas projektového vyučovania zisťovali, koľko remeselných zručností po ich predkoch sa v nich skrýva. V 5.A pripravovali umelecké návrhy na tričká, ktoré žiaci tvorili podľa svojho gusta. V 5.E pracovali s drôtikmi a vyrábali stromčeky šťastia. V 7.C si vyrábali vlastné svietniky. 9.A kreovala spoločnú vlajku a 9.B si varili v triede fazuľovú polievku s pašváre a k tomu marikľe. Dokonca si vyrobili bio balzamy na pery zo včelieho vosku a kokosového oleja. 5.A/š spoznávala Luník IX interaktívnymi hrami.  

            Je dôležité v rómskych žiakoch budovať ich rómsku identitu - približovať ich im pôvod, tradície a kultúru, aby vedeli, na čo môžu byť hrdí a čo môžu svetu ďalej prezentovať. Ďakujeme všetkým zamestnancom, ktorí sa zapojili do dnešnej oslavy Rómov na škole.

             

            Špeciálna vďaka patrí návšte zo Starej Ľubovne a ETP Slovensko.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.