Novinky

          • Týždeň zdravej výživy 2023

          • Svetový deň výživy tento rok pripadol na 16. októbra. Pri tejto príležitosti sa počas celého týždňa v mnohých školách, aj na tej našej, konajú rôzne aktivity zamerané na zdravú výživu, stravovanie sa a zdravý životný štýl, keďže pravidelným pohybom a správou životosprávou sa vieme vyvarovať mnohým chorobám a byť fit. 

             

            Na 1. stupni absolvovali všetci žiaci prednášku a diskusiu o zdravej výžive s p. uč. Gáborovou, ktorá si s nimi vyskúšala aj krátku rozcvičku, vhodnou na každý jeden deň. K zdraviu jednoznačne patrí aj správna hygiena. Preto si žiaci mohli na zubnej didaktickej pomôcke vyskúšať, ako si správne umývať zúbky. 

            Na 2. stupni si triedy 5. A/š a 6. A/š tiež pripomenuli Deň zdravej výživy. Okrem témy zdravých a nezdravých potravín si v triedach vyskúšali svoje vedomosti v kvíze, kde si overili, čo vedia o rôznych druhoch zeleniny a ovocia, ich prospechu pre nás a rizikách pre naše zdravie. Pri hre na labyrint sa všetci pokúšali nájsť správnu cestu k prestretému stolu. S osemsmerovkou sa zas zabavili pri hľadaní skrytých slov, ktoré nám škodia. Písmená na konci slov žiakov varovali: "NENIČ SVOJE TELO!". V televíznom kvíze súťažili o najlepšie odpovede a keďže sa téme venovali pri predošlých aktivitách, triedam sa veľmi dobre darilo a všetky odpovede o potravinách zvládli na výbornú.

            P. učiteľka Čičáková si pre žiakov pripravila ďalšiu zaujímavú aktivitu: NÁKUPY. Dievčatá, keďže sa niekedy budú starať o zdravie svojej rodiny, kupovali zdravé potraviny a chlapci sa zamerali na tie nezdravé. Bolo to preto, aby v dospelosti upozornili svoje manželky a deti na to, aby si neničili svoje zdravie. Obom skupinám sa nákup podaril na jednotku.

            Vrcholom putovania za zdravím potravinami bola cesta do školskej kuchynky, kde žiaci pripravili ovocný šalát a od učiteliek získali chválu. Okrem prípravy šaláta po sebe žiaci zvládli všetko upratať, poumývať a do ničoho ich nebolo treba nútiť. Vidno, že žiaci doma pomáhajú a sú výbornými pomocníkmi pre svoje mamky.

             

            Ako vidíte, program na tému zdravej výživy vieme pripraviť bohatý nielen na vedomosti a zábavu.  ale aj chutný a zdravý.

             

          • Ako u žiakov rozvíjame zodpovednosť voči svojmu okoliu

          • Uplynulý školský rok sa ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice stala úspešným žiadateľom v grantovom projekte Zelené oázy. K realizovaniu projektu nás viedla environmentálna zodpovednosť a zodpovednosť voči svojmu okoliu, ktorú sme chceli projektom rozvíjať u našich žiakov. 

             

            Ako vyzeral projekt?

             

            Náš projekt bol určený pre žiakov školy a ich rodičov. Cieľom bolo rozvíjať finančnú gramotnosť a to, ako sa dá ušetriť pestovaním vlastného ovocia a zeleniny. V rámci tejto aktivity žiaci na hodinách matematiky počítali, koľko by vedeli ušetriť pestovaním. Okrem toho bolo dôležitou aktivitou projektu výsadba stromčekov, kríkov, zeleniny aj byliniek a kvetov vo vyvýšených záhonoch školskej záhradky a v školskom areáli. Kríky a ovocné stromy sme vysadili v neudržiavanom školskom areáli, o ktorý sa následne starali žiaci počas aj po vyučovaní. Prvú úrodu žiaci zbierali po návrate do školy po prázdninách a priniesla potešenie všetkým zapojeným. Na hodinách výtvarnej výchovy nechýbal nácvik zavárania aspoň na papieri. 

             

            Vďaka projektu sa v školskom areáli vysadili rôzne ovocné stromy: jablone, slivky, marhule, hrušky, ringloty, egreše, čierne ríbezle, čerešne či hrozná. 

             

            O Zelenej oáze

            Grantový program Zelené oázy pomáha aktívnym ľuďom zlepšovať bezprostredné okolie v ktorom žijú,  pracujú a radi trávia svoj voľný čas. Pri každom zo zrealizovaných projektov sa stretne skupina  dobrovoľníkov z rôznych spoločenských oblastí (študenti, dôchodcovia, pracovníci súkromného  aj verejného sektora, občania obce či nadšenci). Sú to ľudia, ktorí citlivo tvarujú svoje okolie. Tak, aby  sa v ňom dobre žilo, aby plnilo enviromentálne funkcie a malo pozitívny vplyv na lokálnu rastlinnú a  živočíšnu rozmanitosť.

             

            Poďakovanie

             

            Za partnerstvo pri projekte ďakujeme MČ Luník IX a SOSNA, o.z.

            Za starostlivosť o zverené úseky ďakujeme žiakom, učiteľom, nepedagogickým zamestnancom školy, rodičom aj partnerom. 

            Tento projekt je realizovaný vďaka programu Zelené oázy, ktorý  organizuje Nadácia Ekopolis s finančnou podporou spoločnosti SLOVNAFT. 

             

             

            Návšteva ekocentra SOSNA v Družstevnej nad Hornádom

          • Oslavujeme 40 rokov založenia našej ZŠ

          • Vážení zamestnanci našej školy - pedagogickí aj nepedagogickí, milí rodičia, podporovatelia našej školy a každý, kto sa zaujíma o vzdelávanie na Luníku IX, dovoľte nám informovať vás o tom, že naša základná škola oslavuje 40. výročie od svojho založenia. 

             

            Pri tejto príležitosti organizujeme slávnostný

            ​​​​​​

             

            Ples ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice,
             

            na ktorom chceme osláviť toto krásne okrúhle jubileum. Ples sa uskutoční v piatok 27. októbra 2023 v kultúrno-spoločenskom centre Študentských domovov Technickej univerzity v Košiciach na Jedlíkovej 7 so začiatkom o 18:30 hod. ​​​​​​​​​​​​​​​​​

            ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

             

            Radi toto výročie oslávime nielen s aktuálne pôsobiacimi zamestnancami našej ZŠ, ale aj s tými, ktorí cestu školy formovali v minulosti. Vítame všetkých, ktorí sa chcú družiť v príjemnej atmosfére za zvukov živej hudby a chutným jedlom v brušku. 

             

            Bližšie informácie o plese nájdete v priloženom plagáte.

            Rezervácia lístkov

            Rezerváciu lístkov môžete uskutočniť napísaním mailu vo formáte: Ples ZS - meno - pocet lístkov. Svoju rezerváciu zašlite na email: hilgartova@zspodjavorke.edu.sk
            Na každý rezervačný mail vám zašleme potvrdzujúci mail. Zamestnanci školy túto rezerváciu vykonali v rámci internej komunikácie na škole.

            Cena lístka pre 1 osobu: 50 eur

             

            Prijmite naše pozvanie na Ples ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice - Amen sam lošale, kana pen arakhas. 

             

            Niečo z histórie našej školy

            Základná škola Ľ. Podjavorinskej 1, Košice bola  daná do užívania 1. 9. 1983. V školskom roku 1983/1984 bolo zriadených 15 tried, ktoré navštevovalo  218 žiakov. V školskom roku 2001/2002 začala výstavba prístavby školy, ktorá sa ukončila v školskom roku 2002/2003, kedy bola daná do prevádzky prístavba  s 18 triedami, 2 telocvičňami a bazénom. Aktuálne v školskom roku 2023/2024 je na škole zriadených 50 tried, ktoré spolu tvoria 1., 2. stupeň a špeciálne triedy. U žiakov rozvíjame základné zručnosti potrebné pre život - čitateľskú gramotnosť, logické myslenie, dodržiavanie bezpečnosti. Žiakov vedieme k využívaniu tvorivosti pri plánovaní práce od vytýčenia cieľa až po jeho ukončenie s  cieľom tak, aby pracoval efektívne a zodpovedne.  U žiakov rozvíjame ich talenty a podporujeme individuálny rozvoj. Zapájame sa do výtvarných a športových súťaží, sústavnou prácou so školským zborom Ďeviatkakhere Čhave zlepšujeme obraz majority na rómsku minoritu a našim žiakom rozširujeme obzory mimo sídliska Luník IX.

          • Chrípkové prázdniny 10/2023

          •  dôvodu vysokého počtu respiračných ochorení Základná škola Ľ. Podjavorinskej 1, Košice vyhlasuje

            chrípkové prázdniny

            v dňoch 12. - 13. októbra 2023 na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

            Opätovne sa v škole stretneme v pondelok 16. októbra 2023 zdraví a pripravení učiť sa (tak ako žiaci na fotkách).

            .  

          • Mesto Košice vyhlásilo výberové konanie na funkciu riaditeľa

          • Primátor mesta Košice vyhlasuje podľa § 3 a § 4 zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 5 zákona NR SR č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov 
             

            výberové konanie na funkciu riaditeľa Základnej školy Ľ. Podjavorinskej 1, 040 11 Košice
             

            Podmienky a požadované kvalifikačné predpoklady uchádzača:

            • odborná a  pedagogická spôsobilosť podľa zákona NR SR č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
            • absolvovanie funkčného vzdelávania výhodou,
            • najmenej 5 rokov pedagogickej praxe v zmysle § 3 ods. 5 zákona č. 596/2003 Z. z.,
            • osobnostné a morálne predpoklady, občianska bezúhonnosť podľa § 15 ods. 1 písm. a,b,c zákona č. 138/2019 Z. z.,
            • zdravotná spôsobilosť podľa § 16 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z.,
            • ovládanie štátneho jazyka podľa § 17 ods. 1 a 2 zákona č. 138/2019 Z. z., spôsobilosť používať slovenský jazyk v úradnom styku,
            • organizačné a riadiace schopnosti.

            Termín podania prihlášky: 26.10.2023
            Rozhodujúci je dátum pečiatky pošty, alebo deň osobného doručenia žiadosti na úrad. Prihlášku spolu s uvedenými prílohami je potrebné poslať - doručiť v zalepenej obálke s  upozornením „neotvárať - výberové konanie na funkciu riaditeľa Základnej školy Ľ. Podjavorinskej 1, Košice“.

            Termín a miesto výberového konania oznámi rada školy prihláseným uchádzačom, ktorí spĺňajú
            požadované predpoklady, najmenej 7 dní pred jeho konaním.
             

            Podrobné informácie o výberovom konaní, zoznam požadovaných dokladov, platové podmienky a inštrukcie k zaslaniu žiadosti zistíte v dokumente:

             Vyhlasenie_VK_-_Podjavorinskej_4._23__10.23.doc

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.