Novinky

          • Príprava na Vianoce 2023

          • Vianoce sú obdobím, na ktoré sa najviac tešia tí najmenší z nás - pre darčeky či sneh. Sú však aj časom vďaky, stíšenia sa a príprav na ten čarovný čas, ktorý máme stráviť v kruhu svojich najbližších. Preniesť čaro Vianoc do školských lavíc sa každý rok snažia aj naše učiteľky a učitelia rôznymi zážitkovými a tvorivými aktivitami. Jendou z nich bola naša prvá vianočná besiedka. Okrem toho sa ale dialo v posledných dňoch v škole omnoho viac....

            V 1.B si vytvorili spoločné vianočné posedenie so sladkými dobrotami.

            V 2.A chodil Ježiško o trošku sôr a žiaci sa tešili z pomôcok na písanie.

            2.B sa už tradične zapojila do vianočnej pošty pre seniorov, ktorých potešili svojimi snehuliačikmi a listom. Získali za to aj certifikát.

            5.A a 6.A navštívili počas náboženstva saleziánov pôsobiacich na Luníku IX, ktorí si pripravili zaujímavý adventný program. 

            9.B zas v piatok 15.12.2023 pripravila voňavý nealko punč, na ktorý pozvali aj Klaudiu Krivú, ktorá pútavo vyrozprávala misijné zážitky a skúsenosti z ďalekej Tanzánie. Žiakom sa takéto uvoľnené stretnutie naozaj páčilo. 

            Posledný deň pred prázdninami bol aj v 6.A v znamení vianočných piesní, stromčeka a rozbaľovania darčekov. Týmto sa chceme poďakovať organizátorom akcie "Darujem úsmev", ktorí nám darčeky pripravili. Radostné a pokojné Vianoce prajú všetkým žiaci 6.A s p. učiteľkou Kristínou Sotákovou.

            V 2.C prepájali matematiku a výtvarnu výchovu. Žiaci si opakovali geometrické tvary štvorec, obdĺžnik, kruh, trojuholník obkresľovaním , strihaním aj pomenovávaním tvarov. Z hravej a kreatívnej aktivity vznikli krásne vianočné stromčeky

            2.E a 4.C/š si zaslúžili horúcu čokoládu v školskej kuchynke a v triede ich zatiaľ navštívil Ježiško. 

            8.A/š sa svedomito pripravovala na vianočný čas zdobením triedy. 

            7.A/š sa zas pripravovala zdobením "perníkov" a zapájaním svojej kreativity.  

            Pozdravy pripravovali napríklad v 5.A či 9.A, ale nielen tam... 


            V našej škole sa snáď nenašla žiačka či žiak, ktorý by so srdca neželal na Vianoce zdravie, lásku, šťastie. V triedach sa usilovne pracovalo na výrobe toho najkrajšieho vianočného pozdravu. Pridať doň aj osobné vyznanie konkrétnej pani učiteľke i pánovi učiteľovi nebol žiaden problém. K šťastným a veselým nezabudnime na tých, ktorí potrebujú našu pomoc, milý úsmev a za dve hrste ľudského tepla.

            Iba jedno želanie mám,
            nech už nikto nie je nikdy sám.
            Nech sú všetci zdraví,
            šťastní a úsmev nech každý
            vlastní

            Upiecť to je hračka, ale zdobenie medovníčkov si vyžaduje kreativitu a trpezlivosť. Práve tie si mohli naši žiaci špeciálnych tried  na 1. stupni rozvíjať pri zdobení vianočných medovníčkov klasickou bielkovou polevou. Zdobenie sme si spríjemnili rozhovormi o vianočných tradíciách v rómskych rodinách. Hotové medovníčky žiaci zabalili do pripravených balíčkov a potešili svojich blízkych. 

             

            Ďakujeme všetkým učiteľom aj nepedagogickým zamestnancom za prácu, energiu a ochotu, ktorú investovali v tomto školskom roku doposiaľ do svojho poslania. 

          • Prvá vianočná besiedka mala úspech

          • Na našej škole sme v stredu 13. decembra 2023 v priestoroch telocvične organizovali po prvýkrát vianočnú besiedku, na ktorú boli pozvaní rodičia žiakov, kolegovia učitelia aj starší spolužiaci. Besiedka sa realizovala v rámci aktivít projektu Rady Európy - Rómsko-plurilingválne politické experimentovanie predovšetkým triedami a učiteľkami, ktoré sú do projektu zapojené. 

            Pre mnohých žiakov 1. aj 2. stupňa šlo vôbec o prvú možnosť vystúpiť pred väčším počtom divákov, preto na besiedke nechýbalo ostýchanie sa. Napriek tomu sa vystúpenia páčili všetkým divákom, keďže program bol naozaj pestrý. Besiedku otvorila 5.A s piesňou Milujeme svet, ktorú si nacvičili s p. uč. Adamondyovou a O. Ferkom. 

            V programe sa prepletal slovenský jazyk s rómskym. Rómske verše a básne si pripravili napríklad žiaci 2.C, 2.E, romsku koledu Bararas tut trieda 3.C, ktorej triedna učiteľka M. Cingeľová bola zároveň aj moderátorkou besiedky. Vianočnú náladu priniesli triedy 2.F a 3.B s tancom na pieseň All I want for Christmas a spevom pesničky Šťastné a veselé. Spev doplnila aj trieda 4.A/š piesňou Vianoce, 3.D s piesňou Rolničky, rolničky a 4.C/š s piesňou Postavím si snehuliaka a Svieť nám stromček jagavý, ktorú si zaspievali aj ostatní žiaci. Omre spevu a tanca si niektoré triedy vyskúšali aj zahrať scénky - 2.C zahrala rozprávku O rukavičke, 3.C a 3.D rozprávku Loďka/ E šifica/  a 2.A spolu s 2.D sa pod vedením p. uč. S. Dotkovej a asistentky pedagóga S. Medňanskej zhostila zahrať všetkým divákom príchod Ježiša Krista. 

            Na záver si všetci účunkujúci spoločne zaspievali kolefu Tichá noc po rómsky - Sveto rat, kadi rat. 

            Po ukončené besiedky čakal na návštevník teplý čaj a sladké pohostenie, o ktoré sa postarali p. uč. Smrečková a Kissová.

            Ďakujeme všetkým zamestnancom, ktorí prispeli k vianočnej besiedke a jej plynulému chodu.  

          • OZNAM

          • Oznamujeme všetkým rodičom a žiakom ZŠ Ľ. Podjavorinskej, že odo dňa 18.12.2023 (pondelok) je prerušené vyučovanie na našej škole.

            Od 23.12.2023 do 7.1.2024 sú vianočné prázdniny.

            Nástup žiakov do školy je v pondelok 8.1.2024. 

          • Zažili sme krajinu remesiel

          • Triedy 2. stupňa 5.E,5.A a 6.A navštívili spolu s učiteľkam A. Adamondyovou a J. Koribaničovou otvorenie výstavy V krajine remesiel, ktorá prebieha v regionálnom centre remesiel ÚĽUV-u v Košiciach.

            Tohto podujatia sa zúčastnili aj preto, lebo súčasťou výstavy sú aj práce našich šikovných žiakov. Okrem výstavy si 20 žiaci odniesli aj skúsenosť z remeselných dielní, kde si mohli vyskúšať prácu s hlinou, drôtom, vyšívanie aj zdobenie perníkov.  

            Vyjsť mimo priestorov školy a rozvíjať svoje manuálne zručnosti, pri ktorých na chvíľu vypnete hlavu, ale zapnete kreativitu, sa žiakom veľmi páčilo. Návštevu mesta spojili aj s pizzou po práci.

          • SAV na našej škole

          • Ešte koncom novembra mali žiaci deviateho ročníka 2 návštevy, ktoré stoja za zmienku.

            Prvá návšteva bola zo SAV v Košiciach, kde doktorandky predstavili žiakom učivo 2. svetovej vojny zaujímavou formou. Žiaci si zahrali únikovú hru na školských tabletoch alebo na telefónoch, vypočuli si prednášku a zahrali si online testy. Únikovú hru si môžete zahrať aj vy na stránke www.tosavie.sk. Túto stránku aj hru vytvorili ruky šikovných ľudí na ústave SAV v Košiciach.

            Ďalšia návšteva sa týkala výberu strednej školy. Ku deviatakom prišli učitelia zo Súkromnej SOŠ Požiarnickej 1 v Košiciach. Predstavili im školu a programy, ktoré škola ponúka.

            Obom návštevám ďakujeme 

            #sparkkosice #savKE #tosavie

          • Exkurzia PRO EDUCO

          • Aj v tomto školskom roku sa deviataci pod vedením pedagogického dozoru Mgr. Zuzany Compeľovej a kariérnej poradkyne Mgr. Renaty Habčákovej zúčastnili Medzinárodného veľtrhu vzdelávania PRO EDUCO v Kasárňach Kulturparku.

            Šlo o o prezentáciu celého spektra aktuálnych tém v oblasti vzdelávania na všetkých úrovniach v rámci štandardných foriem štúdia ako aj mimo nich. Popri téme vzdelávania nám boli odprezentované aj ďalšie formy mimoškolských aktivít, rozvoja osobnosti, ako aj možností pracovného uplatnenia. Na ploche výstaviska sme sa stretli aj so zamestnávateľmi, ktorí vo svojej činnosti aplikujú systém duálneho vzdelávania a vytvárajú priestor pre uplatnenie absolventov stredných škôl. Naši deviataci si z veľtrhu odniesli hlboké zážitky.

          • Motivačná beseda s p. učiteľom Mattom

          • Je cieľom všetkých učiteľov ZŠ, aby naši žiaci pokračovali v štúdiu na stredných školách. Príkladom jednej z aktivít, ako sa snažíme žiakov motivovať, sú aj besedy s rôznymi hosťami. Tentokrát sme po hosťa nemuseli chodiť ďaleko - kariérna poradkyňa Renáta Habčáková pozvala k žiakom 9. ročníkov nášho kolegu, p. učiteľa Tomáša Mattu, ktorý vyučuje na našej škole. Keďže sám má rómsky pôvod, žiakom priblížil svoj životný príbeh -  čím všetkým si musel prejsť až sa dopracoval k svojim úspechom, aj vďaka štúdiu a práci na sebe.
            Veríme, že prednáška žiakov oslovila a motivovala, a náš pán učiteľ bude pre nich vzorom, že ajRómovia dokážu zažiť úspechy v živote.

          • Navštívil nás Mikuláš

          • Aj v školskom roku 2023/24 zavítal na našu základnú školu svätý Mikuláš. S radosťou ho očakávali všetci žiaci 1. stupňa, ktorí preňho mali pripravené básničky a pesničky. Navštívil celkovo 26 tried na 1. stupni a sladkým balíčkom potešil každého prítomného žiaka. Za stvárnenie Mikuláša ďakujeme saleziánom, ktorí pôsobia na Luníku IX. 

             

            Na 2. stupni si 5.A pripravila mikulášske tašky na sladké dobroty pod vedením p. uč. Adamondyovej.

            V 8.A/š využili mikulášsky deň rôzne zábavné aktivity o Mikulášovi.

          • Do vyučovania zapájame rómsky jazyk

          • ​​​​​​​

            ​​​​​​​Pre

            Na našej škole prebieha od školského roku 2022/2023 projekt Rady Európy Romani-Plurilingual Policy Experimentation – RPPE (Rómsko-plurilingválne politické experimentovanie). Tento projekt zahŕňa a snaží sa zahrnúť do vzdelávacieho procesu všetky jazyky a kultúry, ktoré si žiaci prinášajú so sebou do školy.

            V našom prípade je to rómsky jazyk, ktorý je pre žiakov školy ich materinským jazykom. Plurilingválne zavádzanie rómskeho jazyka do vyučovacieho procesu prebieha na I. a aj na II. stupni ZŠ. Momentálne je do projektu zapojených celkovo 13 zamestnancov školy: 8 učiteľov z prvého stupňa, 4 učitelia z druhého stupňa a 1 asistent učiteľa.

            Aktivity si pravidelne plánuje každý učiteľ podľa potrieb a schopností svojich žiakov. Rómsky jazyk je zavádzaný do vyučovania na dennej báze – pri vysvetľovaní nového učiva, pri rozvíjaní slovnej zásoby, kde sa využíva dvojjazyčnosť žiakov na konkrétne témy (napr. počasie, farby, rodina, ovocie, zelenina, časti tela a pod.). Často sa rómsky jazyk využíva aj pri čítaní básní/príbehov zo zbierky, kedy učiteľ číta po rómsky a žiaci potom pomáhajú učiteľovi báseň/príbeh preložiť do slovenského jazyka. Prípadne maľované čítanie – čítanie v slovenskom jazyku a doplnené slovo v rómskom jazyku.

            Ešte pred zapojením sa do projektu sa na našej škole realizovali celoškolské akcie, ktorých cieľom bolo žiakom priblížiť a zveodmiť im ich rómsku identitu. Tieto aktivity sa konajú aj nadalej a v rámci projektu RPPE sa ich snažím rzovíjať o čosi viac. Zameriavame sa na rómsky jazyk, kultúru a históriu Rómov dôraznejšie pri takých príležitostiach, ako sú Európsky deň jazykov, Medzinárodný deň Rómov, Medzinárodný deň detí, Medzinárodný deň rómskeho jazyka...

            V rámci projektu zavádzame aj písanie dvojjazyčných denníkov žiakov či pravidelné edukačné stretnutia učiteľov, kde viac spoznávame „bohatstvo“ rómskeho jazyka.

            Rómsky jazyk môže byť veľmi dôležitý “prepájací most” k zbúraniu bariér v komunikácii, vyjadrovaní sa aj v slovenskom jazyku.

            Prečítajte si viac o tom, čo sa aktuálne deje na škole v sekcii Novinky alebo na našom Facebooku

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.