Novinky

          • Európsky deň jazykov 2023

          • Európsky deň jazykov (EDJ) sa oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Jeho cieľom je podnietiť 700 miliónov Európanov zo 46 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. Jazyková rozmanitosť môže byť nástrojom na väčšieho interkultúrne porozumenie medzi národmi a je tiež kultúrnym dedičstvom nášho európskeho kontintentu. 

            Hovorí sa, že koľko jazykov vieme, toľkokrát sme človekom. Je preto dôležité podnecovať u detí a mládeže chuť učiť sa nové jazyky a spoznávať svet a iné kultúry aj takýmto spôsobom. Schopnosť dorozumieť sa otvára možnosť cestovania a príležitostí pre všetkých. 

            Európsky deň jazykov sme preto oslávili aj na našej základnej škole. Na 1. stupni sa 3. ročníky zoznamovali s európskymi krajinami, vyfarbovali vlajky jednotlivých európskych štátov a učili sa, ako sa povie "ahoj" v rôznych európskych jazykoch - základný pozdrav po príchode krajiny by už teda mali! Spoločne následne vyfarbili mapu Európy a rozšírili si tak obzory. 

            Na 2. stupni sme sa tento rok riadili heslom „Povedzte ÁNO jazykom!“ Na hodinách sme tvorili postery, hrali čelovku v rôznych jazykoch, hľadali odpovede v pracovnom liste a spoločne sa skúšali naučiť sa niečo aj po francúzsky. Okrem toho sme sa zúčastnili aj online worshopu Živá kniha Gitana, ktorú organizoval Národný inštitút vzdelávania a mládeže, kde žiakom predstavili známu rómsku speváčku Adrianu Drafiovú

          • Medzinárodný deň eura na našej škole

          • Medzinárodný deň eura24. september, je špeciálny deň, kedy si pripomíname, ako sa Európa rozhodla, že jednoducho nechce mať rôzne meny. Spriatelené štáty sa rozhodli, že budú mať jednu spoločnú menu, ktorú budú volať "euro". Tento deň sme si pripomenuli aj počas vyučovania na našej škole v piatok 22. septembra 2023.

            Peniaze majú v našom živote dôležité miesto. Sú potrebné pre dôstojný život každého z nás. Spoločne so žiakmi 1. stupňa sme si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami. Hovorili sme o ich význame, výrobe a využití. Na hodine matematiky sme vypracovali pracovné listy zamerané na počítanie eur. Žiaci navrhovali svoje vlastné eurá, ktoré by zaviedli ako platidlo. Niektorí navrhovali, že s nimi aj zájdu do obchodu a tak pobaviia predavačky...

            Na 2. stupni sa taktiež venovali Medzinárodnému dňu eura. Pre žiakov boli pripravené zaujímavé aktivity. Nechýbali rozhovory o tom, na čo peniaze potrebujeme a odkiaľ ich získame/zarobíme. Žiaci sa pri tom rozhovorili o tom, čím by raz chceli byť a kde by chceli následne zarobené peniaze použiť.

            Triedy 5. A/š a 6. A/š súťažili v skupinách, kde si mohli overiť svoje terajšie ale aj nové vedomosti o tejto medzinárodnej mene.  Mali pripravené rôzne matematické hry, zamerané na rozvoj finančnej gramotnosti, nakupovali vo virtuálnom obchode, mohli sa zahrať s euro pexesom, vyskúšali si aktivity  s eurami v televíznom kvíze. 5.C zas vyrábala na výtvarnej výchove euromince z papierových tanierov s vlastnými návrhmi. Na hodine techniky 5.E počítala eurá a simulovala návštevu obchodu s reálnymi eurami. Na konci hodiny si drobné peniaze zobrali domov, aby si kúpili v obchode keksíky. 7. A/š zlepšovala svoju finančnú gramotnosť prípravou nákupného zoznamu a počítaním peňazí.  

            Aj v 9.B sa venovali eurám, no tu si už mohli žiaci konkrétne vyskúšať ,,ako peniaze chutia" a tiež vidieť to, že ,,bez práce nie sú koláče". V pripravenom kvíze POĎ SI ZAROBIŤ mohli peniaze získavať tým, že správne riešili jednotlivé úlohy, ktoré sa doposiaľ na matematike naučili. Vďaka tomu mohli zažiť, že ak by doteraz na matematike nepracovali a nič sa nenaučili, tak by dnes nezískali plácu za svoju prácu.

             

            Ďakujeme všetkým zapojeným pedagógom a pedagogičkám. Text pozostáva z opisu aktivít p. učiteliek Juskaninovej, Čičákovej a Mariničovej.

             

          • Naša žiačka sa stretla s veľvyslankyňou Indie

          • Uplynulý piatok, 8. septembra 2023, sa naša žiačka Ľudmika Kroková z 8.B spolu s p. uč. Adamondyovou  zúčastnili slávnostného vyhodnotenia celoslovenskej výtvarnej sútaže Indické bájky. Ľudmila Kroková získala za svoju prácu cenu poroty, ktorú jej odovzdala veľvyslankyňa Indie na Slovensku.
            Vernisáž sa konala v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Na vernisáži zazneli rôzne indické hudobné nástroje, pozreli sme si film o Indii, ochutnali indické jedlo a spoznali tak kultúru krajiny. 

            Ľudka Kroková aj s kamarátkou zo 7.A Jarkou Harkabusovou, ktorá sa tiež zapojila do sútaže, si za odmenu prezreli nádherné múzeum slovenskej prírody a potom navštívili aj ZOO Kontakt, kde zas zažili živé zvieratká z bezprostrednej blízkosti.  Žiačky mali z celého výletu veľký  zážitok. Blahoželáme našej Ľudke! 

          • Začiatok školského roka 2023/2024

          • V pondelok 4. septembra 2023 sme na ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1 v Košiciach slávnostne otvorili nový školský rok. Do tried sa vrátili naši žiaci, ku ktorým pribudli noví prváčikovia v siedmich triedach. Prvákom sa prihovoril aj starosta MČ Luník IX Marcel Šaňa a riaditeľ školy Milan Dulina. 

            Počas prvého týždňa si žiaci spolu s učiteľkami v triedach zdieľali svoje zážitky z leta, boli poučení o BOZP aj školskom poriadku. Postupne nabehovali na školské rutiny a zvyky a privykali si na skoršie vstávanie. Čo-to sa stihlo aj pofotiť.

             

            Veríme, že začínajúci sa školský rok bude úspešným pre žiakov - a to všetkých škôl, nielen tej našej. Našim učiteľom, učiteľkám, asistentom a asistentkám učiteľov aj nepedagogickým zamestnancom želáme veľa síl a energie, vážime si prácu každého jedného.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.