Novinky

          • Indiánska letná škola 2023

          • Prázdniny sú časom oddychu a budovy škôl sú skoro prázdne... no nie stále. Aj tento rok sme na ZŠ Ľ. Podjavorinskej zorganizovali letnú školu pre žiakov 1. aj 2. stupňa s cieľom poskytnúť našim žiakom zmysluplné trávenie voľného času počas letných prázdnin a zároveň si trochu preopakovať učivo zo školského roka hravou formou.

            Indiánske leto - to bola téma našej letnej školy, ktorá oslovila všetkých žiakov - od tých najmenších až po najstarších. S vyše 120 žiakmi trávilo 5 dní 8 členov pedagogického zboru - učitelia aj asistenti učiteľov. 

            Pondelok sme začali zoznamovaním sa s témou Indiánov - kto to tí Indiáni vlastne sú, ako vyzerajú, kde žili, ako vyzerala ich kultúra... Vďaka tomu sme sa naučili pre niekoho nové slová ako típí, totem, bizón... Každá skupina žiakov sa premenila na indiánsky kmeň s vlastnými menami a dokonca aj pokrikom. Opakovanie učiva prebiehalo v podobe čítania o rôznych Indiánoch. Na matematike zas po vypočítaní príkladov nechýbali vyfarbovačky podľa výsledkov s indiánskou tematikou. 

            Utorok a stredu sme si vyskúšali, ako Indiánov boleli nohy, keď chodili pešo. Zažili sme totiž prechádzku/túru/výlet do krásneho okolia Košíc - na Horný Bankov. Užili sme si výhľady na Košice, ale to najlepšie nás čakalo priamo na Bankove - kobyla menom Sandra, ktorá každé dieťa povozila. Niektorí museli prekonať svoj počiatočný strach a nechať sa presvedčiť, že prvá jazda na koníkovi naozaj stojí zato a oplatí sa premôcť. Samozrejme, túto skúsenosť neľutoval nik. 

            Ďalšie dni sme už strávili v škole stavaním vlastných típí, kde museli žiaci (aj učitelia) ukázať svoje technické zručnosti. Biele plachty típí sa maľovali a popísali pre radosť všetkých detí. V rámci tvorivých aktivít nechýbalo vytváranie totemov či lapačov snov. Každý deň sme si všetky naše zážitky zapisovali do denníkov. 

            Ďakujeme všetkým pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom, ktorí sa podieľali na chode letnej školy. 

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.