Novinky

          • Oznam

          •       Mestská časť Luník IX v spolupráci s partnermi, medzi ktorých patrí aj naša základná škola, dáva na známosť konanie dňa plného aktivít a bohatého programu pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Už túto stredu, viď plagát. 

        • skola v prirode kysak
          • Škola v zelenej jarnej prírode 2022

          • Vďaka priaznivej pandemickej situácii sme sa v máji 2022 vybrali so žiakmi štvrtých ročníkov do školy v prírode. Pobyt v obci Kysak trval od 9. do 12. mája 2022. Na dobrodružstvo sa z Luníka IX vybralo 35 žiakov, 5 pedagogických zamestnancov a 1 zdravotníčka. 

            Počasie prialo nášmu výletu už od prvého dňa. Veľký areál ubytovne zaplavili pohybuchtiví štvrtáci. Chlapci hrali futbal poctivo každý deň, dievčatá skákali gumu, cez švihadlá, spoznávali domáce zvieratká…. 

            Druhý deň sme sa vybrali spoznávať okolie obce Kysak. Počas túry v lese sme dýchali čerstvý vzduch, spoznávali druhy stromov aj dopady globálneho otepľovania na našu prírodu. Poobede si každý vymaľoval tričko na pamiatku a nechýbalo ani maľovanie na tvár. 

            V stredu bol na pláne výlet vlakom do Veľkej Lodiny, Cesta vlakom bola pre mnohých žiakov niečím, s čím sa doteraz nestretli. Sme radi, že sme im tento zážitok mohli sprostredkovať. Vo Veľkej Lodine sme doplnili sily a oddýchli si pred cestou naspäť. Po návrate boli na pláne športové hry, modelovanie príveskov a spoločná opekačka. Samozrejme, každý večer sme ukončili poriadnou diskotékou! 

            Posledný deň nás čakalo predovšetkým vyhlásenie najkrajšej a najčistejšej izby. Prísne bodovanie prebiehalo 2-krát denne. Na prekvapenie všetkých získala najviac bodov chlapčenská izba č. 3, ktorá si odniesla výhru! Ocenení boli aj ďalší účastníci zájazdu - najväčšia pomocníčka ŠvP, najlepší tanečníci, najaktívnejší žiaci… ​​​​​​​

            Škola v prírode je výnimočným zážitkom pre žiakov a je dôležitou súčasťou vzdelávacieho programu. Ponúka možnosť odreagovať sa od stereotypov, zmeniť prostredie a získať nové impulzy. Pobyt v obklopení prírody zas poskytuje praktické učenie sa prírodovedy, telesnej či environmentálnej výchovy. V neposlednom rade netreba zabúdať na fakt, že škola v prírode skvele buduje a utužuje kolektív žiakov, ale aj pedagógov. 

            K spokojnosti všetkých - rodičov aj pedagógov - sa z výletu vrátili všetci, ktorí sa naň vybrali. Na tohtoročnú školu v prírode budú dlho v dobrom spomínať naši štvrtáci, ktorí sa aj takto rozlúčili s 1. stupňom. Veríme, že takýto zážitok budeme môcť sprostredkovať aj ďalší rok! 

        • farebny chodnik 2022
          • Farebný chodník 2022

          • Dňa 2. 5. 2022 sa 24 žiakov druhých a štvrtých ročníkov zúčastnilo podujatia Farebný chodník pri príležitosti XXVIII. ročníka osláv Dňa mesta Košice.  Táto akcia je tradične neoddeliteľnou súčasťou osláv nášho mesta. Žiaci s p. učiteľkami a asistentkou učiteľa kreslili kriedami na pridelenom úseku cyklistického chodníka na Hlavnej ulici. Témou boli Žlto-modré Košice. Pod rukami našich žiakov vznikol nádherný obrázok plný fantázie a nápadov. Odmenou za ich fantastickú prácu a vzorné správanie boli nielen diplomy, ale aj sladká odmena a osviežujúca zmrzlina. Okrem toho mali žiaci aj kultúrny zážitok - kreslenie na chodník vystriedalo sledovanie divadelného spracovania jedného z najznámejších príbehov rozprávkara Hansa Christiana Andersena Cisárove nové šaty. Rozprávku o márnivom cisárovi, ktorý sa staral len o svoj vzhľad, zahrali herci jedinečného sociálneho divadla Hopi Hope. 

            Slnečné počasie a dobrá nálada boli zárukou príjemne prežitého dňa. Už teraz sa tešíme na ďalšie podujatie a ďakujeme za pozvanie organizátorom osláv Dňa mesta Košice.

        • Deviatka dobýja Brusel!
          • Deviatka dobýja Brusel!

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ďevjatkakere Čhave v Bruseli

             

                      9. 5. 2022 sa náš školský spevácky zbor Ďevjatkakere Čhave spolu s vybranými pedagogickými zamestnancami zúčastnil cesty do hlavného mesta Belgického kráľovstva a jedného zo sídiel Európskeho parlamentu – do Bruselu. Zájazd sa uskutočnil v rámci pozvania europoslanca za Slovenskú republiku Petra Polláka. Vybraným účastníkom, ktorí pracujú s rómskou menšinou alebo sa podieľajú na riešení problematiky života Rómov na Slovensku, chcel takýmto spôsobom priblížiť fungovanie európskych inštitúcií, predovšetkým Európskeho parlamentu (EP) a s ním spojenú funkciu, ktorú zastáva ako aj poukázať na ponúkajúce sa možnosti využitia európskych mechanizmov a prostriedkov na zlepšenie života rómskej menšiny a súžitia s majoritou na Slovensku.

                      V rámci bohatého programu sme si mohli pozrieť Víťazný oblúk v parku Cinquantenaire, jeho námestie a blízke uličky. Absolvovali sme prehliadku Európskeho parlamentu a jeho okolia. Nazreli sme dokonca aj na balkón zasadacej miestnosti EP. Zúčastnili sme sa prednášky o fungovaní EÚ a jej parlamentu, po ktorej nasledovala diskusia s pánom Pollákom. Ďalší deň sme strávili širšou obhliadkou mesta, jeho historického centra a tiež sa nám podarilo navštíviť jednu z bruselských ikon – Atómium, z ktorého vrcholu sme mali jedinečný výhľad na takmer celé mesto. Podvečer sme sa presunuli do Kostola Najsvätejšieho srdca Ježišovho, kde po svätej omši nasledoval jeden z hlavných bodov programu: vystúpenie zboru Ďevjatkakere Čhave pre slovenských a českých priateľov a hostí. Deti sa na svoj vrchol programu poctivo pripravovali dva týždne, počas ktorých ich neodradilo ani skúšobné tempo, ani čiastočná tréma z nadchádzajúceho veľkého večera. Koncertný večer otvorili rómskou hymnou „Dželem dželem“ samotný zbormajster Ondrej Ferko spolu s kolegom, pedagogickým asistentom Jordánom „Džonym“ Žigom a zborom. Emočné hladiny v nás neprestávala dvíhať ani balada „Aušwicate“. Ďevjatkakere sa však postupne dostali aj k pozitívnejším skladbám a „Aleluja“, „Milujeme svet“ alebo „Duj duj“ vyvrcholili koncertnú katarziu nás i hostí. Spoločenský program pokračoval aj po večeri v neformálnej atmosfére aj za prítomnosti pána europoslanca, ktorý si zaspieval niektoré pasáže piesní spolu s deťmi. Ku koncu spevácky zbor hosťom predstavil skladbu s milým, no o to viac odvážnym posolstvom „Náš veľký sen“. Štvrtok, 12. 5., bol pre nás – účastníkov – dňom odchodu domov.

                      Zájazd do Bruselu bol prínosný tak pre deti, ako aj pre pedagogický zbor a ďalších účastníkov. Žiaci i pedagógovia si z neho odniesli cenné informácie, no predovšetkým pocit veľmi dobre odvedenej „práce a zadosťučinenia“ v spojení s poznaním nových miest a ľudí. Vystúpenie zboru doslova dojalo všetkých účastných stredajšieho koncertu i programu po ňom, čo sa ukázalo na hlbokých slovách vďaky a prisľúbenej podpory. Touto cestou sa preto chceme úprimne poďakovať europoslancovi Petrovi Pollákovi a jeho kolektívu, vedeniu ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, ako aj sponzorom speváckeho zboru Ďevjatkakere Čhave, Splnomocnencovi vlády SR pre rómske komunity Jánovi Herovi, starostovi mestskej časti Luník IX Marcelovi Šaňovi, Bartolomejovi Medňanskému za možnosť absolvovať zájazd a taktiež nášmu originálnemu speváckemu zboru a pedagógom za spolunaplnenie zmyslu programu. Veríme, že ďalšia etapa nášho zboru a školského kolektívu práve začala.

             

                                                                                                                                                               

                                                                                            tím ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1

                                                                                              a Ďevjatkakere Čhave

          • Riaditeľské voľno 18. mája 2022

          • Základná škola Ľ. Podjavorinskej 1, Košice

            OZNÁMENIE

            Riaditeľka Základnej školy Ľ. Podjavorinskej 1, Košice týmto oznamuje, že v zmysle §150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní udeľuje na deň

            18. 05. 2022  (streda)

            Žiakom šiesteho až deviateho ročníka riaditeľské  voľno z dôvodu uskutočnenia Testovania T5. 

            Riadne vyučovanie bude pokračovať  19. 05. 2022.

                                                                                                         

                                                                                                            Mgr. Iveta Rošková

                                                                                                                       riaditeľka

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.