Novinky

          • Zažiarili sme na festivale Pohoda

          • Letné prázdniny odštartoval náš zbor Deviatkakhere Čhave nad očakávania - zažil najväčší slovenský festival! V sobotu 8. júla 2023 sme sa o 17:45 predviedli na Family Park stagei a publiku sme ukázali, čo je v nás.

            Na 26. ročníku Pohody sme vystúpili vďaka pozvaniu od samotného organizátora Michala Kaščáka, ktorý nás bol na škole navštíviť spolu s raperom Čavalenkym. Predchádzali tomu poctivé prípravy, zabezpečenie celej cesty a mierne obavy. Tie sa však rozplynuli hneď po príchode na festival, kde sme sa stretli len s milým a ústretovým správaním. 

            Prvý festivalový zážitok

            Naši žiaci spoznali festivalový areál po vlastných, ale aj z vysokého vyhliadkového kolesa, ktorého jazdu si všetci užili. Navnímali atmosféru festivalu a jeho možností aj skrz tanečný workshop, na ktorom sa predviedla Petra Polnišová. Schladili sa na festivalovej runwayi, pretože počasie bolo naozaj horúce. Chvíle pred vystúpením si spríjemnili so štábom Pohody kopaním do lopty či na rôznych nafukovacích atrakciách pre deti. Ako hovorí zbormajster Ondrej Ferko pre deti to bol neskutočný a nezabudnuteľný zážitok, ktorý nie je samozrejmý pre rómskych žiakov." Žiaci si užívali možnosť byť na veľkom trenčianskom letisku, stretávať sa s príjemnými ľuďmi a rýchlo pochopili, prečo sa festival volá pohoda. Podľa Janka Galyasa z 3.C bola celá Pohoda skvelá: „Najviac sa mi páčilo, keď sme spievali na pódiu a ľudia sa bavili na naše piesne." 

            Vystúpenie na jednotku

            Zvuková skúška dopadla na jednotku, prezliekanie do kostýmov a prípravy sa už niesli trochu v napätí.... No nebolo sa čoho báť. 

            Deviatkakhere Čhave čakalo skvelé publikum veľkých aj malých, ktorí ich prijali vrúcne. 

            Moje pocity z celého vystúpenia sú skvelé. Dostať sa na Pohodu nie je sranda a je to pre nás veľká česť, že sme mohli vystupovať na takomto veľkom festivale a byť súčasťou ďalších profesionálnych performerov. Atmosféra bola neskutočná, odkedy sme vystúpili z autobusu až do nášho odchodu," hodnotí zbormajster. Ako hudobník dušou aj telom dodáva veľkú pochvalu celému štábu festivalu. Bál som sa ozvučenia, pretože to vie pokaziť vystúpenie... Celý štáb na našom stagei bol však extrémne profesionálny, vďaka čomu sme mali skvelý zvuk, počuli sme sa skvelo bez tehcnických problémov." 

            29 členov Deviatkakhere Čhave publiku zaspievalo vlastnú tvorbu - piesne Sen či Milujeme svet. Predviedli sa aj v znalosti cudzích jazykov - zaspievali piesne Halleluje, Bamboleu či Voláre. Nechýbali ani tradičné rómske ľudové piesne ako Duj-duj či Ďželem, dželem. 

            Nie každý poznal rómske piesnie, ale rytmus a hudba ľudí dostala. Deti boli spočiatku ustráchané, pre viacerých to bola premiéra na takomto veľkom podujatí. Najväčšou satisfakciou pre mňa bolo vidieť, ako spätná väzba publika - potlest, standing ovation a dobrá energia rozžiaruje tváre detí a ako ich teší. Prijatie od návštevníkov festivalu bolo naozaj skvelé, deťom sa dostalo veľa chvály," hodnotí Ondrej Ferko. 

             

            Svoje prvé sólové vystúpenia mali dvaja členovia zboru - Ronaldo Balog a Jarka Harkabusová, ktorí svojou autentickosťou nadchli publikum.

            Diskusia Minority report SK 

            Po vystúpení zboru nasledovala v Optimistane Orange diskusia Minority SK, v ktorej sa pri moderátorke Vierke Lasákovej predstavil náš zbormajster Ondrej Ferko a p. riaditeľ Milan Dulina. Priblížili, aké je to učiť detí zo sídliska Luník 9 a organizovať celý chod školy. Spomenuli výzvy, ktorým čelíme, načrtli spoluprácu s rodičmi aj to, s akými skúsenosťami sa zbor od svojho vzniku stretol. 

            Táto aktivita sa uskutočnila vďaka finančnej podpore Nádacie SPP. Ďakujeme aj ďalším partnerom - Tesco, Lidl. 

            Naše vystúpenie spomenul aj Refresher.sk v reporte z Pohody

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.