Novinky

          • Aktivizujúce hodiny fyziky

          •    Počas mesiaca jún sme realizovali v škole dve výnimočné hodiny fyziky. Prečo?


               Pretože sme získali finančnú podporu v rámci projektu Energetická gramotnosť na školáchNadačného fondu Slovenská elektrizačná a prenosová sústava v Nadácii Pontis.


               Do projektu sa zapojili žiaci 8. ročníka s témou Obnoviteľný zdroj energie – Solárny ohrievač vody a žiaci 9. ročníka s témou Elektrina okolo nás – Ohmov zákon. Cieľom bolo vtiahnuť žiakov do hodín fyziky, aby sa vlastnou konkrétnou skúsenosťou mohli posúvať vpred. Stali sa z nich merači, zapisovatelia, hodnotitelia a zlepšovali aj svoje IKT kompetencie. Ďakujeme im, že to zvládli najlepšie ako vedeli a prekonali aj strach z nahrávania hodiny.

        • Školská exkurzia do Auschwitzu
          • Školská exkurzia do Auschwitzu

          •   Bývalý nacistický koncentračný tábor neďaleko poľskej dedinky Osvienčim. Miesto, ktoré v ľuďoch vzbudzuje zimomriavky. História, na ktorú nesmieme zabudnúť, ale potrebujeme sa o nej dozvedieť ešte viac.

               My sme mali možnosť sa so žiakmi 8. a 9. ročníka zúčastniť exkurzie do Auschwitzu 24.5.2023. Všetko sa to zrealizovalo vďaka pomoci sponzorov, ktorí nám pomohli uhradiť náklady s tým spojené a vďaka cestovnej agentúre SPIŠBUS, ktorá pre nás všetko zabezpečila.

              Už samotná cesta autobusom nás vtiahla do témy exkurzie, keďže sme spoločne sledovali film Chlapec v pruhovanom pyžame. Prehliadka tábora so sprievodkyňou v nás zanechala nezmazateľnú stopu a čo je najdôležitejšie, našich žiakov motivovala k tomu, aby o histórii získavali nové poznatky a na hodinách viac diskutovali o tom, čo sa v nedávnej minulosti udialo.

          • Škola v prírode Kysak 2023

          • V pondelok 22. mája 2023 sa žiaci štvrtého ročníka zúčastnili školy v prírode v neďalekom Kysaku. Spolu 35 žiakov si v realite overilo svoje vedomosti i zručnosti získané v škole, no hlavne spoznali silu priateľstva, naučili sa spolupracovať, fair play súťažiť i spoločne zabávať. Počas krásnych teplých, skoro letných dní žiaci veľa športovali, súťažili, viezli sa vlakom, zoznámili sa s „materskou škôlkou pre jahniatka“ i nachodili pár desiatok kilometrov.

            Slovami sa nedá opísať, čo sme všetci zažili, ale za všetkých snáď len toľko: „Bolo super a ideme zas!“ Vedeniu školy i pánovi starostovi Luníka IX PhDr. Šaňovi ďakujeme za materiálnu pomoc pri príprave školy v prírode.

          • Podpora zdravia a harmonických rodinných vzťahov

          • V mesiacoch apríl a máj školského roka 2022/2023 sa žiaci druhého stupňa našej školy mohli zapojiť do cyklov besied, stretnutí a prednášok s odborníkmi na podporu zdravého životného štýlu, reprodukčného zdravia a podpory harmonických rodinných vzťahov. Takto sme mohli na pôde našej školy privítať duchovného otca Pavla Hudáka, ktorý našim piatakom prišiel položiť základy pravých hodnôt harmonického partnerstva a rodinných vzťahov. Pre dospievajúcich chlapcov a dievčatá sú najdôležitejšími ľuďmi v ich životoch práve rodičia, ktorí im majú vytvoriť bezpečné prostredie plné citovej istoty. Rodinu prirovnal k domu z ušľachtilých citov a z lásky, do ktorého keď naprší citový chlad, stáva sa tak z neho prázdny priestor. Hoci nie každé dieťa má možnosť vyrastať v rodine plnej lásky a citov, každé dieťa sa môže stať v dospelosti tvorcom šťastnej rodiny. Okrem pozitívnych ohlasov otec Pavol Hudák zanechal po sebe v našej škole aj zopár kusov kvalitnej literatúry pre našich žiakov, za čo mu srdečne ďakujeme.

          • Zahviezdili sme v Miškolci

          • Vďaka Nadácii Gábora Bethlena sme nadviazali cezhraničné vzťahy s maďarskou ZUŠ, ktorá sa venuje rómskym deťom a rozvíja ich hudobný talent učením na rôzne hudobné nástroje. Následne sa títo hudobníci spájajú dô viacerých orchestrov a precvičujú spolu hudobné diela. Ich usilovnosť, snahu a v neposlednom rade talent sme si mohli užiť naživo v stredu 10. mája 2023, pretože Szimfónia program - Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola nás navštívila priamo na našej škole. Žiaci 4. ročníkov a 2. stupňa tak mali hudobný zážitok v strede týždňa. 

            Na oplátku zas náš školský zbor Ďevjatkakhere Čhave vo štvrtok 11. mája 2023 vycestoval za hranice Slovenska. V rámci tejto spolupráce vystupoval v maďarskom meste Miškolc na oslavách dní mesta. Svojím repertoárom spríjemnil deň ľuďom na hlavnom námestí pred mestským úradom. Tento špeciálny deň si zbor s pedagógmi a asistentmi učiteľa spríjemnili ešte aj vyhliadkou na Miškolc a návštevou zoo.  

            Ďakujeme všetkým, vďaka ktorým sme mohli zrealizovať tento vzácny zážitok pre žiakov

          • Budeme mať ovocný školský sad

          • ZŠ Ľ. Podjavorinskej sa úspešne zapojila do projektu SadOVO, ktorý koordinuje Živica a generálnym partnerom je Nadácia TESCO.


            O projekte

            SadOVO sa zameriava na staré a krajové odrody jabloní a hrušiek. Cieľom je v spolupráci s odborníkmi vysádzať ovocné vysokokmenné sady v areáloch základných a stredných škôl. Žiaci s učiteľmi sa tak budú podieľať na záchrane vzácnych odrôd a vysadené stromy môžu využívať aj pri výučbe rôznych predmetov. Staré a krajové odrody ovocných drevín sú dedičstvom po našich predkoch, ktoré sa z krajiny pomaly vytráca. Prichádzame tak nielen o samotné odrody,  ale najmä o pestrosť ich chutí, využitia a tradícií. Šancu zmeniť to má súčasná mladá generácia, ktorej ukážeme význam ochrany starých odrôd ovocných stromov a následne bude vidieť zmysel v ich vysádzaní do záhrad a krajiny. 

            Učiteľ a vybraní žiaci zo zapojených škôl sa počas roka zúčastnia jarnej ovocinárskej exkurzie, jesenného trojdňového vzdelávacieho kurzu, výstave nazbieraných plodov pre zvyšok školy, ako aj samotnej výsadby drevín. Dôležitou súčasťou je aj mapovanie odrôd v okolí škôl, čím sa žiaci dostanú do kontaktu aj so staršími obyvateľmi regiónu.

            Na našu školu z projektu SadOVO zavítajú na workshop s vybranou triednou 8.B a p. učiteľkou Zuzanou Compeľovou. Predstavíme im zároveň aj miesto, kde v areáli školy vznikne sad.


            Pobytové školenie

            Vďaka projektu SadOVO sa deviatačky našej ZŠ Etela a Sabína 9.10. až 11.10.2023 s p. učiteľkou Compeľovou zúčastnili 3-dňového pobytového školenia SadOVO v Zaježovej v okrese Zvolen.

            Kurzu sa zúčastnili žiaci z celého Slovenska z Košíc, Svidníka, Sniny, Trstenej, Prievidze, Rakovíc, Kapušian a Galanty. Organizátori školenia účastníkom priblížili staré odrody jabloní a hrušiek skrz rôzne aktivity, workshopy a prechádzky po okolí.

          • OZNAM: Výberové konanie na funkciu riaditeľa

          •  

                Zverejňujeme informácie o výberovom konaní na funkciu riaditeľa / riaditeľky Základnej školy Ľ. Podjavorinskej 1, Košice.

              Konkrétne podmienky výberového konania, požadované kvalifikačné predpoklady uchádzača / uchádzačky a doklady, ako aj ďalšie potrebné informácie, nájdete v prílohe oznamu. 

             

             

                                                                                                                                                  ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1

          • Program Zelené oázy na našej škole

          • ZŠ Ľ. Podjavorinskej sa stala úspešným žiadateľom v grantovom programe Zelené oázy. Za túto možnosť ďakujeme. 

             

            Grantový program Zelené oázy pomáha aktívnym ľuďom zlepšovať bezprostredné okolie v ktorom žijú,  pracujú a radi trávia svoj voľný čas. Pri každom zo zrealizovaných projektov sa stretne skupina  dobrovoľníkov z rôznych spoločenských oblastí (študenti, dôchodcovia, pracovníci súkromného  aj verejného sektora, občania obce či nadšenci). Sú to ľudia, ktorí citlivo tvarujú svoje okolie. Tak, aby  sa v ňom dobre žilo, aby plnilo enviromentálne funkcie a malo pozitívny vplyv na lokálnu rastlinnú a  živočíšnu rozmanitosť. 

             

            Edukačná záhrada

            Cieľom nášho projektu je viesť žiakov k environmnetálnej zodpovednosti, k zodpovednosti voči svojmu okoliu, prírode a k sebe samému prostredníctvom vysadenia a starostlivosti o vyvýšené záhony, ovocné stromy a kríky. V spolupráci s mestskou časťou chceme žiakov aj ich rodičov viesť  k získavaniu zručností sadenia, siatia a starostlivosti o rastliny a dreviny, vďaka ktorým ušetria aj vlastné finančné prostriedky. Zároveň je zámerom projektu rozvíjať finančnú gramotnosť a šíriť osvetu správnej výživy a zdravých potravín. 

             

            Tento projekt je realizovaný vďaka programu Zelené oázy, ktorý  organizuje Nadácia Ekopolis s finančnou podporou spoločnosti SLOVNAFT. 

             

          • OZNAM: Zápis do 1. ročníka

          • Na ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1 bude prebiehať v dňoch 14. a 15 apríla 2023 (piatok a sobotu) zápis do 1. ročníka v školskom roku 2023/2024. 

            Rodičia prídu na zápis s občianskym preukazom oboch rodičov, kópiou rodného listu dieťaťa a jeho kartičku poistenca. Tešíme sa na nových prváčikov! 

             

            Termíny zápisu: 

            • piatok 14. apríl od 14:00 do 18:00 hod
            • sobota 15. apríl od 8:00 do 12:00 hod
          • Veľkonočné prázdniny 2023

          • Veľkonočné prázdniny začínajú vo štvrtok 6. 4. 2023 a trvajú do utorka 11. 4. 2023. 
            Vyučovanie začína v stredu 12. 4. 2023.
            Prajeme všetkým poriadny oddych, načerpanie nových síl a príjemne strávené dni plné pohody (a aj vody, jedla či zábavy).  

          • Noc s Andersenom 2023

          • Po úspešnom minuloročnom podujatí sme sa aj tento rok zapojili do krásnej akcie Noc s Andersenom. Konala sa 31. marca 2023. Ide o medzinárodné podujatie, ktoré sa na Slovensku koná už 18-krát. Realizuje sa s cieľom podporiť čítanie a priblížiť žiakom kúzelný svet rozprávok a príbehov v knihách zážitkom mimo vyučovacích hodín.  Rozprávková noc je plná dobrodružstiev, kreativity a súťaží. Inak tomu nebolo ani na našej škole.

            Noci s Andersenom na ZŠ Ľ. Podjavorinskej  sa zúčastnilo takmer 170 žiakov z 1. aj 2. stupňa. Z možných tém 18. ročníka si učiteľky pri spoločnej príprave akcie zvolili tému 100. výročia založenia The Walt Disney Studios a 95. výročie vzniku Mickey Mouse - myšiaka, ktorého pozná celý svet. 

            Na 1. stupni boli žiaci rozdelení podľa ročníkov a v každej triede sa realizovali približne rovnaké aktivity, aj keď v závislosti od schopností žiakov. Prváčikovia rozprávky skôr pozerali, než čítali, vyššie ročníky si však už museli aj čo-to prečítať. Pripravené boli aj pexeso a kvíz, ktorý preveril porozumenie žiakov. Nechýbali tvorivé aktivity - výroba vlastných čeleniek s Minnie uškami a mašľou a Mickey kravát. 

            Na 2. stupni Noc s Andersenom prebiehala formou stanovíšť v 3 triedach. V 1. triede sledovali rozprávku, tvorili časovú os príbehu a dokonca aj mali pripravené bludiská. V 2. triede čítali rozprávku, po prečítaní si podľa rozprávky zahrali stoličkový tanec, pripínali po slepiačky chvost Plutovi, jedli Mickeyho perníky a zahrali si kvíz. V 3. triede čítali, ale aj vytvárali vlastný komiks a zároveň si vyrábali čelenky a kravaty.

            Každý žiak bol na konci Noci s Andersenom odmenení medailou za svoju aktívnosť a ochotu spoznávať rozprávkový čarovný svet. Veľkým lákadlom celého večera bola aj fotostena a fotorekvizity, ktoré boli využité naplno presne podľa očakávaní!

            Veľká vďaka patrí všetkým učiteľkám a učiteľom, ktorí sa rozhodli pripraviť a zapojiť sa do podujatia Noc s Andersenom na našej škole. Venovali tak svoj voľný čas v piatok večer žiakom s cieľom podpory čítania, ale aj utuženia vzťahov so žiakmi a medzi sebou. Ďakujeme! 

          • Poďakovanie ku Dňu učiteľov

          •  

            28. marca si rok čo rok symbolicky pripomíname výročie narodenia Jána Amosa Komenského, majstra učiteľa a jedného z otcov pedagogiky na území Slovenska.

             

            Aj týmto gestom preto chceme v rámci vedenia školy, za starostu mestskej časti Luníka IX a všetkých, ktorí a ktoré držia palce a podporujú našu základnú školu, či už ide o rodičov, deti a ďalších, vyjadriť úprimné poďakovanie tak pedagogickým, ako aj všetkým ostatným zamestnancom a zamestnankyniam, ktorí a ktoré prispievajú k chodu a napredovaniu školy, i rozvoju našich detí.

             

            Naša všímavosť a úcta patria aj Vám. 

             

            Ďakujeme! 

          • Jarné prázdniny 2023

          • Od pondelka 6. marca 2023 začínajú pre školy v Košickom a Prešovskom kraji jarné prázdniny, ktoré trvajú do 10. 3. 2023. 

            Do školy sa žiaci vrátia v pondelok 13. 3. 2023.

          • Zarepovali sme si s raperom Čavalenkym

          • Pred jarnými prázdninami na našu školu zavítala návšteva, ktorá zarezonovala predovšetkým medzi žiakmi 2. stupňa - raper Čavalenky. Spolu s ním prišiel aj jeho DJ Hallabeat, Michal Kaščák (organizátor festivalu Pohoda) a Viera Lasáková (výkonná riaditeľka organizácie Mentória). Cieľom návštevy bol nielen koncert rapera, ale aj diskusia na tému diskriminácie, inklúzie či cieľavedomosti, ktorá sa skončila jedným veľkým prekvapením...

            Diskusiu v skúšobni nášho zboru viedla Vierka Lasáková a rozprávala sa s našimi dvoma ďalšími hosťami. Príbeh rómskeho rapera zo Záhoria bol pre žiakov inšpiratívny. Čavalenky opisoval svoje skúsenosti s prejavmi rasizmu, ktoré zažíval počas školy aj priblížil, ako spolupracuje s majoritou.

            Z rozhovorov aj jeho vystúpenia bolo zjavné, že je skromným človekom, ktorý za svoju kariéru vďačí práci na sebe, snahe a nevzdávaniu sa. Žiakom priznal svoju každodennú realitu, keďže okrem rapu má aj "normálnu" každodennú prácu, spomenul aj svoju rodinu, o ktorú sa stará a záleží mu na nej. Žiakom priblížil, že robiť hudbu je pomerne náročné a treba na svojej ceste neustále makať a neprestávať, aj keď môžu prísť rôzne komplikácie. Vyzdvihol predovšetkým to, že človek - nech už je raper, žiak či hocikto iný, by mal byť stále skromný a nemal by byť žiaden horenos. Keďže Čavalenky vystupoval na festivale Pohoda, toto podujatie priblížil žiakom jeho organizátor Michal Kaščák. ​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Po diskusii Čavalenky odohral koncert, ktorý odohral, bol plný silných odkazov ako v živote neprehrať nielen pre malých z minorít, ale aj pre veľkých z majorít... Počas svojich skladieb sa naši žiaci postupne uvoľnili a dopomohla tomu aj "spolupráca" p. učiteľa Dominika Hewletta. Na záver zbor Ďevjatkakere Čhave oplatil vystúpenie a zaspieval návšteve pár skladieb.

            ​​​​​​​Veľkým prekvapením bolo pozvanie nášho zboru vystupovať na Pohode 2023, z ktorého sa veľmi tešíme! 

            Veríme, že stretnutie s raperom z minority, ktorý si plní svoje hudobnícke sny a zároveň je nohami pevne na zemi, bolo obohacujúcim zážitkom pre všetkých zúčastnených. Svedčil o tom aj záujem o rozhovory po vystúpení. Ďakujeme za túto vzácnu návštevu :) 

          • Chrípkové prázdniny

          • Vedenie ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice oznamuje, že z dôvodu vysokého počtu respiračných ochorení u žiakov a žiačok nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach prerušiť výučbu a vyhlásiť chrípkové prázdniny. 

             

            V trvaní od 21. 2. 2023 (utorok) do 24. 2. 2023 (piatok) vrátane.

             

            Vyučovanie bude pokračovať od 27. 2. 2023 (pondelok).

          • OZNAM: Testovanie 9

          •  

            Riaditeľ ZŠ Ľ. Podjavorinskej v Košiciach oznamuje, že

            dňa 22. 3. 2023,

            v súlade s platným znením §155 a 156 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní, sa uskutoční na našej škole

            celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka.

             

            Všetci deviataci sa ho musia POVINNE ZÚČASTNIŤOstatní žiaci sa učia podľa rozvrhu.

             

             

            vedenie školy

          • Meníme našu školu zvnútra

          • Členovia nášho pedagogického zboru v piatok 27. januára 2023 slávnostne ukončili 12-mesačný mentoringovo-koučingový program Premena školy zvnútra. Jeho cieľom je zvýšiť kvalitu vzdelávania a zlepšiť klímu v slovenských školách. Vyše 30 pedagógov zo ZŠ Ľ. Podjavorinskej patrilo medzi 162 učiteľov z celého Slovenska, ktorí sa ceremónie v Poprade zúčastnili. 

             

            Ako to celé vyzeralo? 

            Program Premena školy zvnútra pozostával zo vzdelávania a práce na sebe a svojich uvedomeniach. Na dvoch osobných školeniach, ktoré prebiehali v decembri 2021 a v auguste 2022 sme v priebehu viacerých dní získavali teoretické poznatky, praktické skúsenosti a utužovali tímového ducha nášho kolektívu. Učili sme sa, čo mentoring vlastne znamená, aká je rola mentora a ako viesť mentoringový rozhovor. Mali sme možnosť si vyskúšať, ako špecifikovať a konkretizovať obsiahlu tému či nazerať na konkrétnu situáciu z iných uhlov pohľadov.

             

            Veľká časť tohto programu však prebiehala priamo vo vnútri našej školy a pre mnohých učiteľov bola aj trošku výzvou vyjsť mimo svoj komfort. Počas uplynulého a aktuálneho školského roka zapojení pedagógovia vytvorili dvojice, ktoré si navzájom navštevovali hodiny a následne viedli mentoringové rozhovory s cieľom pomôcť mentorovanému učiteľovi posunúť sa vpred v téme, ktorú si on sám vybral. Medzi kolegami sa tak vytváralo bezpečné prostredie bez posudzovania, komentovania, ale so zameriavaním sa na pozitíva, ktoré mnohí robíme často akosi automaticky. V mentorovaní sme sa zlepšovali vďaka supervízii, ktorú nám poskytli dlhoroční skúsení mentori. 

            Záverečná ceremónia v Poprade nám ponúkla na workshope priestor premyslieť si, ako v premene našej školy zvnútra pokračovať aj po ukončení programu. Popri hudobnom programe kapiel Drť a 6. deň sa prezentovali aj naše hudobné talenty - vybrané žiačky a asistentka učiteľa Nikola Horváthová, ktoré vďaka ETP Slovensko prišli na ceremóniu aj s hudobným doprovodom. 

             

            Ďakujeme neziskovej organizácii LEAF za možnosť absolvovať tento programa  posunúť sa vpred osobnostne aj profesne. 

             

          • OZNAM: Chrípkové prázdniny predĺžené

          •  

            Kvôli pokračujúcemu šíreniu respiračných ochorení Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach nariaďuje predĺžiť chrípkové prázdniny

             

            do 20. 1. 2023 (piatok) vrátane.

             

            Vyučovanie i ďalšie aktivity školy budú pokračovať od 23. 1. 2023 (pondelok). 

          • OZNAM: Chrípkové prázdniny

          •  

            Vedenie ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice oznamuje, že z dôvodu vysokého počtu respiračných ochorení u žiakov a žiačok nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach prerušiť výučbu 

             

            od 11. 1. 2023 (streda) do 13. 1. 2023 (piatok) vrátane

             

            Vyučovanie bude pokračovať od 16. 1. 2023 (pondelok). 

      • Nadpis

      • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

        Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.