Novinky

          • OZNAM: Chrípkové prázdniny predĺžené

          •  

            Kvôli pokračujúcemu šíreniu respiračných ochorení Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach nariaďuje predĺžiť chrípkové prázdniny

             

            do 20. 1. 2023 (piatok) vrátane.

             

            Vyučovanie i ďalšie aktivity školy budú pokračovať od 23. 1. 2023 (pondelok). 

          • OZNAM: Chrípkové prázdniny

          •  

            Vedenie ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice oznamuje, že z dôvodu vysokého počtu respiračných ochorení u žiakov a žiačok nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach prerušiť výučbu 

             

            od 11. 1. 2023 (streda) do 13. 1. 2023 (piatok) vrátane

             

            Vyučovanie bude pokračovať od 16. 1. 2023 (pondelok). 

          • Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu

          • Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré si od roku 2015 každoročne pripomínajú 2. august ako Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu. Tento rok sa pietnej spomienky zúčastnil aj náš zbor Ďevjatkakere Čhave vďaka pozvaniu splnomocnenca SR pre rómske komunity Jána Hera. 

            Súčasťou pietnej spomienky bolo priblíženie udalostí z 2. a 3. augusta 1944, keď pri likvidácii najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov v Osvienčime Brezinke zahynulo takmer tritisíc rómskych mužov, žien a detí. Členovia Ďevjatkakere Čhave si v inscenácii zahrali vajdovu ženu a rómske deti, ktorým gardisti oznámili správu o likvidácii. Po predstavení zbor z Luníka IX zaspieval piesne pred Múzeom SNP.

             

          • Vianočné prípravy na našej škole

          • Tento rok vianočné prázdniny na našej škole začali o trošku skôr - chrípkovými prázdninami, ktoré skrátili predvianočný čas v škole. Našťastie naše p. učiteľky so žiakmi stihli vyčarovať pár vianočných zázrakov a pripravili atmosféru ešte skôr. Ponúkame vám prehľad pár aktivít, ktoré sa stihli. 

            Pošta pre seniorov
            1.B sa spoločne s p. uč. Christianou a vychovávateľkou Gitkou zapojila do celoslovenskej vianočnej pošty pre seniorov. Vďaka nej putovali vianočné pozdravy, vytvorené na našej škole, do konkrétnych domovov dôchodcov. Žiaci za túto milú aktivitu dostali aj certifikát. ​​​​

            Zdobenie stromčekov aj návšteva trhov
            V triedach či na chodbách školy sa rovnako pripravovalo na vianočný čas. Stavali a zdobili sa stromčeky, tvorili sa iné tematické výzdoby. Niektoré triedy si dokonca so svojimi p. učiteľkami zašli aj do centra Košíc, kde obdivovali vianočnú výzdobu a okúsili trhy. 

            Vianočné prekvapenie v 5.A

            Aj napriek chrípkovým prázdninám sa Ježiško pristavil na našej škole v 5.A a priniesol deťom darčeky. Pričinilo sa o to sponzorstvo Združenia exallievov Don Bosca. Drogéria, hračky, knižky, oblečenie – všetko užitočné veci, z ktorých mali deti veľkú radosť.

          • Ocenené výtvarné diela našich žiakov

          • Sme radi, že u našich žiakoch môžeme rozvíjať ich talenty - nielen hudobné či športové, ale aj výtvarné. Radi by sme sa preto podelili o úspechy, ktoré sa im podarilo získať.

            Žiaci II. stupňa Nikola Bandyová (9.A) a Milan Krok (6.C) boli ocenení v mestskej výtvarnej súťaži, ktorú organizovalo CVČ Popradská v Košiciach. 
            Nikola  získala 2. miesto a Milan 3. miesto. 

            Okrem toho sa žiaci II. stupňa zapojili aj do celoslovenskej výtvarnej súťaže Coloriskeri luma - Farebný svet 2022. Témou bolo navrhnúť plagát rómskej huslistky Barbory Botošovej. Pod vedením p. uč. Adamondyovej žiaci vytvorili pekné práce, ktoré boli odoslané do Bratislavy.  Cenu poroty za svoje diela získali až 2 naše žiačky: Melisa Bandyová zo 6. A a Gabriela Gáborová z 9. B.

             

            Srdečne blahoželáme našim výtvarným talentom a držíme palce pri ďalšom tvorení! 

          • Ďakujeme, že ste boli s nami aj v roku 2022

          • Poďakovanie patrí všetkým Vám, ktorí ste boli a i naďalej ste nápomocní pri rozvoji Základnej školy Ľ. Podjavorinskej 1, Košice. S podporou Vás a všetkých, ktorí a ktoré tvoríte jej kolektív, dokáže napredovať a tým potvrdzovať význam, ktorý má vo výchovno-vzdelávacej činnosti - pri rozvoji schopností, zručností a talentov žiakov a žiačok. 

            Preto Vám v mene našich

                          žiakov a žiačok,

                          pedagogických i nepedagogických zamestnancov zamestnankýň

            a v neposlednom rade tiež v mene

                          vedenia našej základnej školy, 

            želáme všetko, čo sa v týchto dňoch úprimne želať dá. Nech pokoj vychádzajúci z Vianoc určuje aj všetky nadchádzajúce dni. A budeme radi, ak sa v tomto duchu bude niesť aj rok 2023. 

          • OZNAM: Chrípkové prázdniny predĺžené

          •  

             

            Vedenie ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice po ďalšej konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Košiciach ohľadom stavu rozšírenia chrípky oznamuje, že chrípkové prázdniny predlžuje 

             

            do 22. 12. 2022 (štvrtok) vrátane.

             

            Vyučovanie i ďalšie aktivity školy budú pokračovať v novom roku od 9. 1. 2023 (pondelok). 

             

          • Divadelný zážitok s Romathanom

          • V priebehu decembra, ešte pred chrípkovými prázdninami, mali naši žiaci možnosť vychutnať si divadelný zážitok vďaka profesionálnemu rómskemu Divadlu Romathan, ktoré sidli v Košiciach. 

            Časť žiakov mala možnosť navštíviť priestory divadla na Továrenskej 3. Keďže bol veľký záujem o predstavenie, herci a hudobníci na výmenu navšítvili aj priestory našej školy, kde vystupovali v priestoroch telocvične. Vďaka širokému repertoáru divadla si na svoje prišiel aj prvý, aj druhý stupeň. Žiakov 1. stupňa zaujala a rozosmiala rozprávka o kuchárovi, ktorý varil zeleninovú polievočku, kým žiaci 2. stupňa si užili (dokonca aj na pódiu) tanečno-hudobné vystúpenie. 

            Sme radi, že aj vďaka profesionálnemu rómskemu divadlu môžeme našim žiakom sprostredkovať rómsku kultúru. Zároveň majú možnosť spoznávať nové príležitosti pre vlastnú budúcnosť. 

             

          • Predstavili sme fragmenty 1. detského rómskeho muzikálu

          • Štvrtok 8. decembra 2022 bol výnimočný večer. V sále dominikánskeho kultúrneho centra Veritas sme organizovali slávnostný galavečer. Predstavili sme na ňom fragmenty muzikálu Vždy si vieme cestu k sebe nájsť. Pozvanými účinkujúcimi boli aj študenti a pedagógovia zo Súkromného hudobného a dramatického konzervatória (SHDK). 

            Večera sa zúčastnili výnimoční hostia: splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero, námestníčka primátora mesta Košice Lucia Gurbaľová, starosta MČ Luník 9 Marcel Šaňa, prednosta okresného úradu Košice Martin Seman, gréckokatolícky arcibiskup Cyril Vasiľ, tajomník arcibiskupa a ceremonár Jozef Kmec.

            Program večera

            Na začiatok programu odznela v spojení zboru Devjatkakere čhave a študentov SHDK rómska hymna Gelem gelem. Nasledovali fragmenty pripravovaného muzikálu. Ide o prvý detský rómsky muzikál, na ktorom pracuje náš zbormajster Ondrej Ferko a na scenári spolupracuje naša kolegyňa Monika Neksová. Muzikál Vždy si vieme cestu k sebe nájsť vychádza, ako inak, zo školského prostredia a zo života bežných detí na hodinách aj prestávkach. Zobrazuje prežívanie a napäté vzťahy detí z iných krajín, ktoré prichádzajú do cudzieho prostredia. Posolstvom muzikálu je odprezentovať to, že si vždy vieme k sebe nájsť cestu - nech sme akejkoľvek národnosti, vierovyznania či farby, ak sme k sebe ohľaduplní a otvorení. 

            Po premiére fragmentov muzikálu nasledovala časť galavečera, ktorú si pripravili študenti a pedagógovia SHDK a ich hudobné teleso Orchester ľudových nástrojov. Samozrejme, nechýbal ani náš zbor Devjatkakere čhave, ktorý nebolo potrebné predstavovať. Na záver celého večera si spoločne účinkujúci aj diváci zaspievali koledu Tichá noc. Pripomenula nám všetkým čas adventu, ktorý práve prežívame. 

             

            Galavečerom nás sprevádzali moderátorky z oboch zapojených škôl - zo SHDK Klaudia Oláhová a zo ZŠ Edita Fabian Hilgartová. 

            Sme veľmi radi, že sme vďaka podpore mnohých ľudí mohli pripraviť a zrealizovať tento galavečer. Paľikerav!

             

             

          • OZNAM: Chrípkové prázdniny

          •  

            Vedenie ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice oznamuje, že vzhľadom na zvýšený výskyt prípadov chrípky u detí a po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Košiciach, prerušuje výučbu 

             

            od 14. 12. 2022 (streda) do 19. 12. 2022 (pondelok) vrátane.

             

            Z tohto dôvodu je taktiež prerušená krúžková činnosť, činnosť školskej jedálne, ŠKD a ostatných bežných alebo plánovaných aktivít školy. 

             

            Vyučovanie bude pokračovať od 20. 12. 2022 (utorok). 

             

        • Spoznávanie strednej športovej školy
          • Spoznávanie strednej športovej školy

          •     Návšteva Strednej športovej školy, Tr. SNP 104 v Košiciach priniesla našim žiakom a žiačkám mnoho úvah do najbližších dní. Pomyselné dvere i tie skutočné do sveta vzdelávania v oblasti športu, tvrdej práce na svojej osobnosti, do sveta úspechov i prudkých pádov z piedestálov víťazstiev nám otvárali priateľskí a zodpovední sprievodcovia Marcel Kimák a Oliver Novický. Previedli nás Sieňou slávy, učebňami biológie, dejepisu, sixballovou arénou, telocvičňami, posilňovňami, tréningovými miestnosťami i bežnými triedami.

               Žiaci našej školy mali možnosť vidieť tréning karatistov a karatistiek, dozvedieť sa viac o pravidlách nielen v škole, ale aj o pravidlách pri zmysluplnom trávení voľného času, o potrebe mať záľubu v športe i v jej rozvíjaní.

              Vytrvalosť, cieľavedomosť a chuť učiť sa patria nielen k vlastnostiam úspešného športovca. Sú to charakterové črty, ktoré žiaci potrebujú rozvíjať už od útleho veku, aby z nich vyrástli zodpovední ľudia. Šport a vzťah k nemu im môže byť k tomu nápomocný.

               Za text ďakujeme pani učiteľke Majcherovej, za fotky rovnako jej a tiež pani učiteľke Habčákovej. 

          • Oznam

          • Riaditeľské voľno

            Základná škola Ľ. Podjavorinskej 1, Košice

             

             

             

            OZNÁMENIE

             

             

             

            Riaditeľka Základnej školy Ľ. Podjavorinskej 1, Košice týmto oznamuje, že v zmysle §150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní udeľuje na deň

             

             

            18. 11. 2022  (piatok)

             

             

            Žiakom prvého až deviateho ročníka riaditeľské  voľno z prevádzkových dôvodov.

            Riadne vyučovanie bude pokračovať  21. 11. 2022.

             

                                                                                                        

             

                                                                                                                           Mgr. Iveta Rošková

                                                                                                                                   riaditeľka

          • Aby všetky deti rozumeli

          • V stredu 26. októbra 2022 prebiehalo na našej škole pre pedagógov školenie na tému Aby všetky deti rozumeli

            Lektorka Michaela Hoľanová priblížila vyše 20 pedagógom a asistentom učiteľa z 1. aj 2. stupňa edukačné materiály na rozvíjanie čitateľskej a matematickej gramotnosti. Školenie bolo zamerané pre učiteľov, ktorí vzdelávajú žiakov z národnostne zmiešaného územia a marginalizovaných komunít, kde sa nehovorí slovensky. Počas workshopu si účastníci mohli vyskúšať edukačné materiály, ktorých cieľom je pomôcť deťom z prostredia s iným materinským jazykom porozumieť a dosahovať v škole rovnaké výsledky ako deti zo slovensky hovoriaceho prostredia. 

            Hlavnými témami workshopu bolo rozvíjanie čitateľskej gramotnosti a slovnej zásoby, ako si precvičiť matematiku hravou formou a ako rozvíjať priestorovú predstavivosť s hrami. 

             

            Workshop bol realizovaný s podporou Nadácie SPP, Košického samosprávneho kraja a ABCedu pre vzdelanie.

             

          • Záložky našich žiakov putovali do Bratislavy

          • Tento školský rok sme sa prvýkrát zapojili do peknej česko-slovenskej aktivity Záložka do knihy spája školy.  V roku 2022 sa koná 13. ročník a jeho témou je: Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie. Motív na záložke, ktorú vyrábali žiaci 1. aj 2. stupňa, má vychádzať z literárneho textu či byť spojený s knižným motívom alebo knižným hrdinom. 

             

            Do tohto projektu sa zapojilo 964 českých aj slovenských škôl, z ktorých vzniklo 119 partnerských dvojíc. Nám bola ako partnerská škola pridelená SŠ Tilgnerova v Bratislave. Pred výrobou záložiek učiteľky žiakom vysvetlili, do akého projektu sme sa zapojili a prízvukovali, že vyrábané záložky sú darčekom pre žiakov z Bratislavy. To nebol žiaden problém, práve naopak! Naši žiaci sa s chuťou pustili do práce a tvorby. Kreslili a vyrábali záložky ostošesť. Tvorivá aktivita podporila čitateľskú gramotnosť a záujem žiakov o knižných hrdinov. Balík plný záložiek už putuje do Bratislavy a my sa tešíme a vopred ďakujeme za záložky od žiakov zo SŠ Tilgnerova.

            Dočkali sme sa aj balíčka z Bratislavy od žiakov SŠ Tilgnerova, ktorý bol plný fantasticky spracovaných záložiek - ďakujeme! 

          • Medzinárodný deň školských knižníc 2022

          • Medzinárodný deň školských knižníc prvý raz vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (International Association of School Librarianship), v roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. Aj my sme si na našej škole pripomenuli tento deň. V pondelok 24.10. 2022 bola školská knižnica otvorená celý deň.

            V úvode naše pani učiteľky prečítal
            i krátky text z vybraných kníh. Čítali sa ukážky z Kapitána Bombarďáka aj z Veľkej knihy rozprávok, napríklad Šípková Ruženka či Červrná čiapočka. Prečítané ukážky si následne žiaci s učiteľkami rozobrali, aby si zopakovali, čo si vlastne čítali a čo si kto zapamätal.
            Keďže školská knižnica slúži všetkým, platia v nej pravidlá - a práve s Pravidlami čitateľa sa museli žiaci počas otvoreného dňa zoznámiť. Okrem toho mali za úlohu správne zoradiť knihy do príslušných kategórií a v závere si zahrali zábavnú hru: Kto si? 
            Veríme, že žiaci budú školskú knižnicu pravidelne navštevovať a zakaždým si radi požičajú zaujímavú knihu domov. 
            Za krásne pripravený Medzinárodný deň školských knižníc ďakujeme p. uč. Ondo-Eštokovej. 

          • Október - mesiac kybernetickej bezpečnosti

          • Kybernetické útoky sú v súčasnosti najrýchlejšie rastúcim typom kriminálnej činnosti v globálnom meradle. Podvodníci v kybernetickom priestore dlhodobo zneužívajú dôverčivosť, nevzdelanosť alebo jednoducho nedbanlivosť používateľov. Jednoduchá rada znie – Uvažuj skôr, než klikneš

            Október je vyhlásený za Európsky mesiac kybernetickej bezpečnosti od roku 2012. Organizátormi sú Agentúra Európskej únie pre kybernetickú bezpečnosť (ENISA) a Európska komisia s podporou členských štátov EÚ a stoviek partnerov z rôznych oblastí. Kampaňou sa snažia posilniť vnímanie bezpečnostných hrozieb a propagovať kybernetickú bezpečnosť na všetkých úrovniach.

            Najčastejšími praktikami útočníkov sú manipulácia, vydieranie, nátlak alebo iné metódy sociálneho inžinierstva. Platí to na použitie výpočtovej techniky v domácom prostredí aj v práci. Najviac ohrození sú používatelia, ktorí majú najnižšiu úroveň digitálnych zručností: deti a seniori.​​​​​​​

            Žiaci 8.A triedy zrealizovali na hodine informatiky pod vedením p. učiteľa Orkutyho aktivity z Príručky digitálnej bezpečnosti pre učiteľov, ktoré pútavou a praktickou formou prezentujú témy digitálnej bezpečnosti a bezpečného používania internetu.


        • den bielen palice
          • Medzinárodný deň bielej palice - aké je to byť nevidomý?

          • 15. október je Medzinárodným dňom bielej palice. Bol vyhlásený v roku 1964 v New Yorku s cieľom a potrebou upozorniť na problémy zrakovo postihnutých na celom svete. Tomuto svetovému dňu sa v pondelok 17. októbra venovali aj naši žiaci z 8. A/š. 

            Spoločne sa oboznámili s históriou tohto dňa, dozvedeli sa, kto bielu palicu vymyslel, a hlavne prečo. Za bielou palicou, ktorá sa stala základnou a najdôležitejšou pomôckou pri pohybe nevidiacich, stála Francúzka Guilly d'Herbemont. Žiaci sa počas rôznych aktivít zamýšľali nad tým, aký veľký vplyv má zdravie na kvalitu a spôsob nášho života. Cez videá a rozhovory spoznávali, aké náročné je pre ľudí so zrakovým postihnutím zoznamovať sa s terénom, ako ho mapujú a zároveň ako sa postupne stávajú samostatnými pri pohybe a presune  z miesta na miesto. 

            Žiaci si rolu nevidiaceho dokonca aj vyskúšali na vlastnej koži. Okúsili, aké je to stratiť zrak a spoliehať sa aj pri úplne jednoduchých úkonoch na druhých ľudí. Vyskúšali si zamykanie dverí, schádzanie po schodoch či dokonca prípravu raňajok. Pohybovali sa po školských chodbách, no známe prostredie nebolo poľahčujúcou okolnosťou. Všetci súhlasne zhodnotili, že to vôbec nie je ľahké a jednoduché.  

            Na záver nechýbala tímová aktivita. Žiaci vytvárali plagáty, ktoré budú v triede pripomínať nielen tento medzinárodný deň, ale hlavne to, že nevidiaci a slabozrakí aj od nás potrebujú pomoc a hlavne ohľaduplnosť.

             

        • akademia mateja totha
          • Súťažíme o Akadémiu Mateja Tótha!

          • Zapojili sme sa do súťaže o Akadémiu Mateja Tótha, kde o výhre rozhoduje počet hlasov. Radi by sme preto oslovili všetkých rodičov, sponzorov a sympatizantov našej školy o chvíľku času, ktorú venujete zahlasovaniu za ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1 na stránke O2 Športová akadémia.
             

            Víťazná škola získa odborné vedenie jednej 20-člennej skupiny na celý školský rok zadarmo, vďaka ktorému budú môcť športovo nadaní žiaci 1. až 4. ročníkov ďalej rozvíjať svoje pohybové schopnosti na tréningoch v škole, a to dvakrát v týždni. Okrem toho sú v hre aj športové pomôcky, ktoré budú využívané na vyučovacích hodinách telesnej výchovy. Grant víťaznej škole navyše odovzdá sám Matej Tóth.

            Ako postupovať pri hlasovaní:

            1. Na stránke https://www.akademia.o2.sk/hlasovanie cez vyhľadávač nájdite Základná škola, Ľ. Podjavorinskej 1, Košice-Luník IX
            2. Kliknite na "poslať hlas"
            3. Zadajte svoje telefónne číslo
            4. Počkajte na SMS kód
            5. Zadajte ho na stránke

            Z jedného telefónneho čísla viete hlasovať každý deň nanovo! 

            Ďakujeme za každý jeden hlas a pomoc v súťaži. 

      • Nadpis

      • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

        Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.