Novinky

          • Oznam: Riaditeľské voľno

          • Základná škola Ľ. Podjavorinskej 1, Košice

             

            Riaditeľka Základnej školy Ľ. Podjavorinskej 1, Košice
            týmto oznamuje, že v zmysle §150 ods. 5 Zákona č.
            245/2008 o výchove a vzdelávaní udeľuje na deň

             

            06. 04. 2022 (streda)

             

            žiakom piateho až ôsmeho ročníka riaditeľské voľno
            z dôvodu uskutočnenia Testovania T9.

             

            Riadne vyučovanie bude pokračovať 07. 04. 2022.

             

             

                                                                                                                                               Mgr. Iveta Rošková
                                                                                                                                                 
            riaditeľka

          • Pozvánka na GALAKONCERT

          • O necelé dva týždne je tu Medzinárodný deň Rómov a okrem zážitkového vzdelávania v čase vyučovania si ho chceme pripomenúť a osláviť ho aj večerným programom. Milí hostia, ste srdečne vítaní!

          • Nadácia KSK

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Nadácia KSK.

            Nadácia KSK ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1 sa zapojila do športovej výzvy nadácie, ktorú zastrešuje Košický samosprávny kraj. Učiteľ telesnej výchovy Stanislav Striženec vybral 6 talentovaných žiakov našej školy a zapojil ich do tejto výzvy. Pre všetkých 6 žiakov sa podarilo získať potravinové balíčky a 100 eurové poukazy na nákup športového oblečenia. Aj touto cestou sa snažíme zabezpečiť, že naše deti budú ďalej pokračovať v aktivite, zlepšovať výsledky na športových podujatiach a budú mať motiváciu sa aj naďalej vzdelávať. Ďakujeme Nadácii KSK za výraznú pomoc pri plnení ďalších výziev a detských snov. Ďakujeme, že pomáhate našim deťom uspieť.

        • Karneval piatych ročníkov
          • Karneval piatych ročníkov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Karneval piatych ročníkov.

            PÔST A KARNEVAL - Karneval: slovo pôvodom pravdepodobne z latinského "carne vale", "rozlúčenie sa s mäsom". Je to kresťanský zvyk otvárajúci 40 dňové pôstne obdobie, ktoré trvá od Popolcovej stredy do Veľkého piatku. Toto obdobie odkazuje na 40 dní, ktoré strávil Ježiš Kristus v Júdskej púšti, kde sa postil a bol vystavený pokušeniam. Počas karnevalu sa prezliekame do kostýmov a nasadzujeme si masky. Podobné zvyky v tejto ročnej dobe existovali už v dávnych dobách a mali za cieľ privolať leto a svetlo po období zimy a tmy. Otroci sa na chvíľu stávali kráľmi, muži ženami a živí sa stávali duchmi. Ľudia obracali svoj svet naruby, aby pomohli prírode obrátiť tmu na svetlo a zimu na leto. Pôst zabránil predčasnému vyčerpaniu zimných zásob jedla a obrátil mysle ľudí k Bohu, pokániu a k náboženskému prežívaniu. Karnevalové sprievody sú dodnes rozšírené po celom svete. Najznámejšími sú: Rio de Janeiro (od roku 1723), Benátky (od roku 1162), Trinidad a Tobago (od roku 1834). Na fotografiách môžete vidieť tradičný karneval prebiehajúci v triedach 5. ročníka základnej školy. Sú pri ňom zachované zvyky prezliekania sa do kostýmov a masiek duchov či hrdinov, maľovanie na tvár a tanec. Pani učiteľky si pre deti pripravili rôzne zábavné kvízy, aktivity a úlohy. Áno, niekedy sa učíme i to, ako sa baviť :)

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec - mesiac knihy .

            Dňa 7. a 9. 3. 2022 žiaci 6. C a 6. B triedy absolvovali počas vyučovania návštevu knižnice LitPark v Kulturparku, ktorou sme im chceli pripomenúť marec ako MESIAC KNIHY. Žiaci, po privítaní zo strany knihovníčok, boli zapojení do „zahrievacej aktivity“, ktorá ich mala predstaviť a zároveň prinútiť rozprávať. Každý žiak si odstrihol kúsok vlny z klbka a počas toho, ako si ho navíjal na prst, mal o sebe rozprávať čokoľvek, čo ho napadlo. Táto aktivita bola úspešná, žiaci sa rozohriali a atmosféra sa uvoľnila. Väčšina žiakov nemala problém rozprávať, no niektorí sa ostýchali a mali problém vyjadriť sa. Ako ďalšia nasledovala prezentácia, ktorá žiakom vysvetlila čo je knižnica, ako funguje, kto sú knihovníčky. Žiaci boli vyzvaní na odpovede a sami sa dohadovali na správnych odpovediach. Pripravená bola aj práca s interaktívnou tabuľkou, ktorú si žiaci veľmi ochotne vyskúšali a jej cieľom bolo priradiť k obrázkom mená postáv. Väčšina z nich nemala s úlohou žiadny problém. Po prezentácii im boli predstavené rôzne typy kníh, aby sa názorne zoznámili aspoň s niekoľkými z nich kým sa rozbehnú po knižnici. Pani knihovníčka žiakom následne ukázala členenie knižničného fondu. Previedla ich jednotlivými oddeleniami. Neskôr žiaci sami prechádzali pomedzi police a náhodne si vyberali knihy, ktoré ich niečím zaujali, vzájomne si ich ukazovali a nabádali sa na čítanie. Najväčší úspech však zožali spoločenské hry, o ktoré sa žiaci priam „bili“. Nepoznali ich, tak sa snažili dozvedieť, ktorá sa ako hrá a hneď si ich plánovali aj vyskúšať. Viacero žiakov prejavilo záujem zapísať sa do knižnice (zápisné na rok je 1 euro), no problém by bol pravdepodobne s rodičmi, ktorí by ich odmietli púšťať do mesta. Na záver hodnotím návštevu ako prínosnú pre žiakov. Páčila sa im samotná knižnica, Ohúril ich počet kníh na vypožičanie, ba aj samotný prístup knihovníčok, ktoré boli ústretové. Padlo niekoľko požiadaviek, aby sa návšteva zopakovala, prípadne aby sa obohatila knižnica v škole ☺. Učiteľky: J. Kavuličová, S. Majcherová, D. Moskaľová

        • Bezvláska - Medzinárodný deň detskej rakoviny
          • Bezvláska - Medzinárodný deň detskej rakoviny

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bezvláska - Medzinárodný deň detskej rakoviny.

            Dňa 15. 2. 2022 žiaci piatych ročníkov absolvovali aktivitu s názvom Bezvláska. Cieľom bolo zvýšiť povedomie žiakov o chorobe a ťažkostiach s ňou spojených. Konkrétne sa žiaci rozprávali o rakovine detí a o jej vplyve na chorého, ale aj na jeho rodinu a kamarátov. Na rozprávke Bezvláska, od autorky Gabriely Futovej, si žiaci mohli uvedomiť, ako choroba zasahuje do života dieťaťa a aké negatívne javy sú s ňou spojené – strach, samota, nepochopenie, ba dokonca aj odmietanie a výsmech. Spolu s vyučujúcimi sa snažili vcítiť do kože chorej princeznej a uvedomiť si, ako veľmi môžeme my osobne chorému človeku buď pomôcť, alebo aj ublížiť. Žiaci príbeh prijali veľmi kladne aj napriek ťažkej téme. Žiaci si vypočuli audio verziu rozprávky, ktorú následne prepracovali v pracovných listoch nadväzujúcich na príbeh. V závere mali žiaci aj dostatok času na vymaľovanie obrázkov princeznej Elenky – Bezvlásky a Ďura. p. uč. Jurajka Kavuličová

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.