Novinky

          • Zarepovali sme si s raperom Čavalenkym

          • Pred jarnými prázdninami na našu školu zavítala návšteva, ktorá zarezonovala predovšetkým medzi žiakmi 2. stupňa - raper Čavalenky. Spolu s ním prišiel aj jeho DJ Hallabeat, Michal Kaščák (organizátor festivalu Pohoda) a Viera Lasáková (výkonná riaditeľka organizácie Mentória). Cieľom návštevy bol nielen koncert rapera, ale aj diskusia na tému diskriminácie, inklúzie či cieľavedomosti, ktorá sa skončila jedným veľkým prekvapením...

            Diskusiu v skúšobni nášho zboru viedla Vierka Lasáková a rozprávala sa s našimi dvoma ďalšími hosťami. Príbeh rómskeho rapera zo Záhoria bol pre žiakov inšpiratívny. Čavalenky opisoval svoje skúsenosti s prejavmi rasizmu, ktoré zažíval počas školy aj priblížil, ako spolupracuje s majoritou.

            Z rozhovorov aj jeho vystúpenia bolo zjavné, že je skromným človekom, ktorý za svoju kariéru vďačí práci na sebe, snahe a nevzdávaniu sa. Žiakom priznal svoju každodennú realitu, keďže okrem rapu má aj "normálnu" každodennú prácu, spomenul aj svoju rodinu, o ktorú sa stará a záleží mu na nej. Žiakom priblížil, že robiť hudbu je pomerne náročné a treba na svojej ceste neustále makať a neprestávať, aj keď môžu prísť rôzne komplikácie. Vyzdvihol predovšetkým to, že človek - nech už je raper, žiak či hocikto iný, by mal byť stále skromný a nemal by byť žiaden horenos. Keďže Čavalenky vystupoval na festivale Pohoda, toto podujatie priblížil žiakom jeho organizátor Michal Kaščák. ​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Po diskusii Čavalenky odohral koncert, ktorý odohral, bol plný silných odkazov ako v živote neprehrať nielen pre malých z minorít, ale aj pre veľkých z majorít... Počas svojich skladieb sa naši žiaci postupne uvoľnili a dopomohla tomu aj "spolupráca" p. učiteľa Dominika Hewletta. Na záver zbor Ďevjatkakere Čhave oplatil vystúpenie a zaspieval návšteve pár skladieb.

            ​​​​​​​Veľkým prekvapením bolo pozvanie nášho zboru vystupovať na Pohode 2023, z ktorého sa veľmi tešíme! 

            Veríme, že stretnutie s raperom z minority, ktorý si plní svoje hudobnícke sny a zároveň je nohami pevne na zemi, bolo obohacujúcim zážitkom pre všetkých zúčastnených. Svedčil o tom aj záujem o rozhovory po vystúpení. Ďakujeme za túto vzácnu návštevu :) 

          • Chrípkové prázdniny

          • Vedenie ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice oznamuje, že z dôvodu vysokého počtu respiračných ochorení u žiakov a žiačok nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach prerušiť výučbu a vyhlásiť chrípkové prázdniny. 

             

            V trvaní od 21. 2. 2023 (utorok) do 24. 2. 2023 (piatok) vrátane.

             

            Vyučovanie bude pokračovať od 27. 2. 2023 (pondelok).

          • OZNAM: Testovanie 9

          •  

            Riaditeľ ZŠ Ľ. Podjavorinskej v Košiciach oznamuje, že

            dňa 22. 3. 2023,

            v súlade s platným znením §155 a 156 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní, sa uskutoční na našej škole

            celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka.

             

            Všetci deviataci sa ho musia POVINNE ZÚČASTNIŤOstatní žiaci sa učia podľa rozvrhu.

             

             

            vedenie školy

          • Meníme našu školu zvnútra

          • Členovia nášho pedagogického zboru v piatok 27. januára 2023 slávnostne ukončili 12-mesačný mentoringovo-koučingový program Premena školy zvnútra. Jeho cieľom je zvýšiť kvalitu vzdelávania a zlepšiť klímu v slovenských školách. Vyše 30 pedagógov zo ZŠ Ľ. Podjavorinskej patrilo medzi 162 učiteľov z celého Slovenska, ktorí sa ceremónie v Poprade zúčastnili. 

             

            Ako to celé vyzeralo? 

            Program Premena školy zvnútra pozostával zo vzdelávania a práce na sebe a svojich uvedomeniach. Na dvoch osobných školeniach, ktoré prebiehali v decembri 2021 a v auguste 2022 sme v priebehu viacerých dní získavali teoretické poznatky, praktické skúsenosti a utužovali tímového ducha nášho kolektívu. Učili sme sa, čo mentoring vlastne znamená, aká je rola mentora a ako viesť mentoringový rozhovor. Mali sme možnosť si vyskúšať, ako špecifikovať a konkretizovať obsiahlu tému či nazerať na konkrétnu situáciu z iných uhlov pohľadov.

             

            Veľká časť tohto programu však prebiehala priamo vo vnútri našej školy a pre mnohých učiteľov bola aj trošku výzvou vyjsť mimo svoj komfort. Počas uplynulého a aktuálneho školského roka zapojení pedagógovia vytvorili dvojice, ktoré si navzájom navštevovali hodiny a následne viedli mentoringové rozhovory s cieľom pomôcť mentorovanému učiteľovi posunúť sa vpred v téme, ktorú si on sám vybral. Medzi kolegami sa tak vytváralo bezpečné prostredie bez posudzovania, komentovania, ale so zameriavaním sa na pozitíva, ktoré mnohí robíme často akosi automaticky. V mentorovaní sme sa zlepšovali vďaka supervízii, ktorú nám poskytli dlhoroční skúsení mentori. 

            Záverečná ceremónia v Poprade nám ponúkla na workshope priestor premyslieť si, ako v premene našej školy zvnútra pokračovať aj po ukončení programu. Popri hudobnom programe kapiel Drť a 6. deň sa prezentovali aj naše hudobné talenty - vybrané žiačky a asistentka učiteľa Nikola Horváthová, ktoré vďaka ETP Slovensko prišli na ceremóniu aj s hudobným doprovodom. 

             

            Ďakujeme neziskovej organizácii LEAF za možnosť absolvovať tento programa  posunúť sa vpred osobnostne aj profesne. 

             

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.