Novinky

          • Zažili sme krajinu remesiel

          • Triedy 2. stupňa 5.E,5.A a 6.A navštívili spolu s učiteľkam A. Adamondyovou a J. Koribaničovou otvorenie výstavy V krajine remesiel, ktorá prebieha v regionálnom centre remesiel ÚĽUV-u v Košiciach.

            Tohto podujatia sa zúčastnili aj preto, lebo súčasťou výstavy sú aj práce našich šikovných žiakov. Okrem výstavy si 20 žiaci odniesli aj skúsenosť z remeselných dielní, kde si mohli vyskúšať prácu s hlinou, drôtom, vyšívanie aj zdobenie perníkov.  

            Vyjsť mimo priestorov školy a rozvíjať svoje manuálne zručnosti, pri ktorých na chvíľu vypnete hlavu, ale zapnete kreativitu, sa žiakom veľmi páčilo. Návštevu mesta spojili aj s pizzou po práci.

          • SAV na našej škole

          • Ešte koncom novembra mali žiaci deviateho ročníka 2 návštevy, ktoré stoja za zmienku.

            Prvá návšteva bola zo SAV v Košiciach, kde doktorandky predstavili žiakom učivo 2. svetovej vojny zaujímavou formou. Žiaci si zahrali únikovú hru na školských tabletoch alebo na telefónoch, vypočuli si prednášku a zahrali si online testy. Únikovú hru si môžete zahrať aj vy na stránke www.tosavie.sk. Túto stránku aj hru vytvorili ruky šikovných ľudí na ústave SAV v Košiciach.

            Ďalšia návšteva sa týkala výberu strednej školy. Ku deviatakom prišli učitelia zo Súkromnej SOŠ Požiarnickej 1 v Košiciach. Predstavili im školu a programy, ktoré škola ponúka.

            Obom návštevám ďakujeme 

            #sparkkosice #savKE #tosavie

          • Exkurzia PRO EDUCO

          • Aj v tomto školskom roku sa deviataci pod vedením pedagogického dozoru Mgr. Zuzany Compeľovej a kariérnej poradkyne Mgr. Renaty Habčákovej zúčastnili Medzinárodného veľtrhu vzdelávania PRO EDUCO v Kasárňach Kulturparku.

            Šlo o o prezentáciu celého spektra aktuálnych tém v oblasti vzdelávania na všetkých úrovniach v rámci štandardných foriem štúdia ako aj mimo nich. Popri téme vzdelávania nám boli odprezentované aj ďalšie formy mimoškolských aktivít, rozvoja osobnosti, ako aj možností pracovného uplatnenia. Na ploche výstaviska sme sa stretli aj so zamestnávateľmi, ktorí vo svojej činnosti aplikujú systém duálneho vzdelávania a vytvárajú priestor pre uplatnenie absolventov stredných škôl. Naši deviataci si z veľtrhu odniesli hlboké zážitky.

          • Motivačná beseda s p. učiteľom Mattom

          • Je cieľom všetkých učiteľov ZŠ, aby naši žiaci pokračovali v štúdiu na stredných školách. Príkladom jednej z aktivít, ako sa snažíme žiakov motivovať, sú aj besedy s rôznymi hosťami. Tentokrát sme po hosťa nemuseli chodiť ďaleko - kariérna poradkyňa Renáta Habčáková pozvala k žiakom 9. ročníkov nášho kolegu, p. učiteľa Tomáša Mattu, ktorý vyučuje na našej škole. Keďže sám má rómsky pôvod, žiakom priblížil svoj životný príbeh -  čím všetkým si musel prejsť až sa dopracoval k svojim úspechom, aj vďaka štúdiu a práci na sebe.
            Veríme, že prednáška žiakov oslovila a motivovala, a náš pán učiteľ bude pre nich vzorom, že ajRómovia dokážu zažiť úspechy v živote.

          • Navštívil nás Mikuláš

          • Aj v školskom roku 2023/24 zavítal na našu základnú školu svätý Mikuláš. S radosťou ho očakávali všetci žiaci 1. stupňa, ktorí preňho mali pripravené básničky a pesničky. Navštívil celkovo 26 tried na 1. stupni a sladkým balíčkom potešil každého prítomného žiaka. Za stvárnenie Mikuláša ďakujeme saleziánom, ktorí pôsobia na Luníku IX. 

             

            Na 2. stupni si 5.A pripravila mikulášske tašky na sladké dobroty pod vedením p. uč. Adamondyovej.

            V 8.A/š využili mikulášsky deň rôzne zábavné aktivity o Mikulášovi.

          • Do vyučovania zapájame rómsky jazyk

          • ​​​​​​​

            ​​​​​​​Pre

            Na našej škole prebieha od školského roku 2022/2023 projekt Rady Európy Romani-Plurilingual Policy Experimentation – RPPE (Rómsko-plurilingválne politické experimentovanie). Tento projekt zahŕňa a snaží sa zahrnúť do vzdelávacieho procesu všetky jazyky a kultúry, ktoré si žiaci prinášajú so sebou do školy.

            V našom prípade je to rómsky jazyk, ktorý je pre žiakov školy ich materinským jazykom. Plurilingválne zavádzanie rómskeho jazyka do vyučovacieho procesu prebieha na I. a aj na II. stupni ZŠ. Momentálne je do projektu zapojených celkovo 13 zamestnancov školy: 8 učiteľov z prvého stupňa, 4 učitelia z druhého stupňa a 1 asistent učiteľa.

            Aktivity si pravidelne plánuje každý učiteľ podľa potrieb a schopností svojich žiakov. Rómsky jazyk je zavádzaný do vyučovania na dennej báze – pri vysvetľovaní nového učiva, pri rozvíjaní slovnej zásoby, kde sa využíva dvojjazyčnosť žiakov na konkrétne témy (napr. počasie, farby, rodina, ovocie, zelenina, časti tela a pod.). Často sa rómsky jazyk využíva aj pri čítaní básní/príbehov zo zbierky, kedy učiteľ číta po rómsky a žiaci potom pomáhajú učiteľovi báseň/príbeh preložiť do slovenského jazyka. Prípadne maľované čítanie – čítanie v slovenskom jazyku a doplnené slovo v rómskom jazyku.

            Ešte pred zapojením sa do projektu sa na našej škole realizovali celoškolské akcie, ktorých cieľom bolo žiakom priblížiť a zveodmiť im ich rómsku identitu. Tieto aktivity sa konajú aj nadalej a v rámci projektu RPPE sa ich snažím rzovíjať o čosi viac. Zameriavame sa na rómsky jazyk, kultúru a históriu Rómov dôraznejšie pri takých príležitostiach, ako sú Európsky deň jazykov, Medzinárodný deň Rómov, Medzinárodný deň detí, Medzinárodný deň rómskeho jazyka...

            V rámci projektu zavádzame aj písanie dvojjazyčných denníkov žiakov či pravidelné edukačné stretnutia učiteľov, kde viac spoznávame „bohatstvo“ rómskeho jazyka.

            Rómsky jazyk môže byť veľmi dôležitý “prepájací most” k zbúraniu bariér v komunikácii, vyjadrovaní sa aj v slovenskom jazyku.

            Prečítajte si viac o tom, čo sa aktuálne deje na škole v sekcii Novinky alebo na našom Facebooku

          • Luník IX súčasťou Roma Spirit 2023

          • V sobotu 25. novembra 2023 sa konalo slávnostné vyhlasovanie cien Roma Spirit 2023. Jubilejný 15. ročník sa konal v Národnom divadle v Košiciach. Spomedzi nominovaných finalistov boli ocenení laureáti celkovo v 8 kategóriách. Sme veľmi radi, že súčasťou tohto ročníka bola aj naša škola a to nielen vďaka nášmu zboru.

             

            Zbor Deviatkakhere Čhave vystupoval v rámci Roma Spirit už tretíkrát. Tento rok patrili medzi účinkujúcich umelcov ako Celeste Buckingham, Drahoslav Bango, Sendreiovci gypsy band, Matěj Vávra, kapela bratov Bugalovcov. Moderátormi večera boli Lujza Garajová Schrámeková a František Balog. 

             

            Okrem vystúpenia nášho zboru sa na Roma Spirit podarilo mestskej časti Luník IX premeniť nomináciu na zisk ceny. Ocenenie prevzal starosta MČ Marcel Šaňa. Luník IX bol ocenený za pozitívne zmeny, dobrú spoluprácu, podporu mesta Košice a ostatných aktérov, ktorým na rozvoji mestskej časti záleží. Výrazné zmeny pod vedením starostu nastali v kvalite bývania, verejného osvetlenia, bezpečnosti sídliska, skultúrňovaniu prostredia, rekonštrukcie a obnovy mnohých priestorov, chodníkov, komunikácií. Za túto prácu starostu Marcela Šaňu, ktorá skvalitňuje aj životné podmienky žiakov našej základnej školy, mu ďakujeme a držíme palce pri ďalších aktivitách. 

             

            Ďalšie ocenenie z Roma Spirit 2023 sčasti poputoval tiež na sídlisko Luník IX. Naša bývalá žiačka Natália Gažiová bola ocenená v kategórii Čin roka, keď minulý rok pri ceste do školy MHD svojou ochotou a duchaprítomnosťou pomohla mladíkovi na autobusovej zastávke a privolala potrebnú pomoc. Natálii k tomuto oceneniu blahoželáme a želáme jej veľa šťastia v živote. 

            Potešilo nás aj ocenenie huslistky Barbory Botošovej, pre ktorú naši žiaci navrhovali plagáty

             

            Ocenení laureáti Roma Spirit 2023:

            • kategória Mimovládna organizácia: nezisková organizácia Šukar Dživipen z Banskej Štiavnice
            • kategória Spoločnosť a zamestnávateľ: Zdravé regióny – štátna príspevková organizácia Ministerstva zdravotníctva SR 
            • kategória Obec: mestská časť Košice – Luník IX
            • kategória Osobnosť: Paulína Slepčíková 
            • kategória Médiá: projekt Príbehy bez hraníc
            • kategória Kultúra: umelkyňa a hudobníčka Barbora Botošová 
            • kategória Čina roka: Natália Gažiová
            • Špeciálna cena poroty bola udelená in memoriam Daniele Hivešovej Šilanovej, slovenskej spisovateľke, dramaturgičke a scenáristke, spoluzakladateľke rómskeho divadla Romathan.

            Prečítajte si viac o Roma Spirit:

            Slávnostný galavečer si budete môcť pozrieť v televízii na Dvojke v sobotu 9. decembra o 20:35 hod.

          • Deviataci spoznávali SOŠ technickú

          • Aj v tomto školskom roku sa deviataci našej školy mohli zoznámiť s priestormi, do ktorých poniektorí vstúpia po úspešnom ukončení štúdia na našej základnej škole.

            Študenti SOŠ technickej na Kukučínovej ulici v Košiciach, ktorí nás sprevádzali, predviedli ukážku práce hasičov s hasiacou technikou, záchranu človeka a poskytnutie prvej pomoci. Žiaci sa dozvedeli od p. majstra, čo všetko je pracovnou náplňou vodára i ďalšie možnosti štúdia v tomto odbore.

            Deviatakov najviac zaujala práca v dielňach. Videli výsledky práce svojich bývalých spolužiakov, ktorí prezentovali spracovanie i opracovanie dreva, výrobu lavičiek, nábytku i drobného kuchynského náradia. Rovnako zaujala žiakov dielňa, v ktorej trénujú svoje zručnosti a rozvíjajú schopnosti budúci murári.

            Na záver sa naši žiaci s výchovnou poradkyňou R. Habčákovou pozreli do učební a areálu školy. Byť vytrvalý, cieľavedomý a nenechať sa odradiť - to sú vlastnosti, ktoré môžu trénovať aj v telocvični s lezeckou stenou. Opäť sme odchádzali plní pozitívnych dojmov. Viacerí si upevnili svoje tušenie, že práve SOŠ technická bude tou správnou voľbou v ďalšom životnom smerovaní.

            Za text a exkurziu ďakujeme p. uč. Habčákovej.

          • Medzinárodný deň rómskeho jazyka 2023

          • 5. november bol v roku 2009 vyhlásený na medzinárodnej konferencii v chorvátskom Zahrebe ako Medzinárodný deň rómskeho jazyka. Tento deň je spomienkou na viacročné úsilie rómskych intelektuálov a jazykovedcov o zabezpečenie rovnocenného postavenia Rómov aj priznania práv rómskej národnostnej menšiny. 

            Rómsky jazyk je rôznorodý. Na Slovensku poznáme 3 hlavné dialekty – dialekt rumungro Rómov, dialekt olašských Rómov a maďarských Rómov. Okrem toho sa v rôznych regiónoch hovorí subdialektami, ktroré sú podobne ako nárečia viazané na geografickú oblasť. Keďže prevahu má východoslovenský dialekt, práve ten sa stal základom pre spisovnú gramatiku. 

            Na našej škole si Medzinárodný deň rómskeho jazyka pripomínali žiaci 1. aj 2. stupňa rôznymi aktivitami.

            7. ročníky si Medzinárodný deň rómskeho jazyka pripomenuli na hodinách slovenského a anglického jazyka. Úlohou žiakov bolo pracovať so slovom – stali sa z nich prekladatelia a bádatelia. Lúštili hádanky, spájali rómske príslovia, vyjadrovali svoje pocity, tvorili postery, ale aj sledovali zaujímavé príbehy Rómov. ​​​​

            ​​​​​​​V 2.A mali tematicky deň na rozprávkovú tému Zlý vlk a kozliatka. P. uč. Stanka žiakom rozprávku čítala v rómskom jazyku. To, čo si zapamätali z rozprávky, si spoločne overili v kvíze v slovenskom jazyku a logické uvažovanie využili pri zoraďovaní obrázkov deja. Rómske slová si žiaci zapísali.​​​​​​​

            3.B, 3.C, 3.D a 2.C a 2.F si v tento deň pomohli interkulturálnou pomôckou a venovali sa rozprávkam v slovenskom aj rómskom jazyku. Úspech mala rozprávka Loďka, alebo po rómsky e šifica. Žiaci rozprávku čítali rôzne - jeden žiak po slovensky, druhý po rómsky, pani učiteľka čítala po rómsky a žiaci museli prekladať do slovenčiny - skrátka, variácií bolo mnoho. S rozprávkou súviseli úlohy zamerané na čitateľskú gramotnosť po slovensky aj po rómsky. Druháci záver rozprávky stvárnili na výtvarnej výchove formou koláže. Tretiaci sa premenili na hercov a rozprávku si zahrali aj pomocou rekvizít, ktoré si pripravili.

            Ďakujeme za aktivity p. učiteľkám, ktoré realizujeme aj v rámci projektu Rady Európy - RPPE - Romani-Plurilingual Policy Experimentation.

          • Máš ešte čas - učia medici na našej ZŠ

          • Vďaka spolupráci s občianskym združením EQUITA sa na našej škole realizujú prednášky zamerané na vzťahovú a sexuálnu výchovu určené pre žiakov 2. stupňa.

            Pilotné prednášky odštartovali v apríli 2023, zintenzívnili sa počas júna a septembra 2023 a pokračujú aj naďalej. Workshopy na témy, ktoré sú pre žiakov potrebné, realizujú vyškolení študenti medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ. Celkovo z tejto spolupráce vzišlo už viac ako 33 dvojhodinových stretnutí medikov so žiakmi 7., 8. a 9. ročníka. 

            Na čo sa zameriavajú školenia?

            Tematicky sú workshopy zamerané na vzťahovú a sexuálnu výchovu a sú koncipované od úplného začiatku - od vzťahu každého z nás k samému sebe, sebahodnote a prijatiu sa takého, aký sme. K tomu nadväzuje aj téma vnímania diverzity, rôznorodosti a inakosti. Dôležitými témami sú aj obdobie puberty a zmeny, ktoré dospievajúcemu človeku prináša, či zdravoveda - potreba preventívnych prehliadok, všímanie si vlastného tela a zodpovednosť voči svojmu zdraviu. Téma zameraná na vzťahy - ako sa človek má cítiť vo vzťahu a ako sa prejavuje zdravý rešpektujúci vzťah sú zas témy, ktoré sa občas oplatí zopakovať každému (dospievajúcim, deťom aj dospelým). 

            Prednášajúci sa usilovali vytvoriť príjemné priateľské prostredie, v ktorom vytvorili priestor na zaujímavé a často ťažko položené otázky. Stretla som sa aj s reakciami žiakov, že to bolo podľa nich nudné a všetko vedia. Ale stretla som sa aj s konkrétnymi návrhmi, ako tieto stretnutia viesť tak, aby každý si našiel odpovede," hodnotí Mgr. Silvia Majcherová, ktorá je na škole koordinátorkou pre výchovu k manželstvu a rodičovstvu.

             

            Overovanie získaných vedomostí

            Keďže cieľom workshopov bolo žiakom poskytnúť potrebné informácie na dané témy, pridať osobné skúsenosti medikov, ktoré žiakov najviac zaujmú, a zlepšiť vedomosti žiakov, realizovali sa v rámci septembrových workshopov aj porovnávacie vstupné a výstupné dotazníky u 7. ročníkov.

            Vstupné testy sa porovnali s 8. ročníkom, ktorý časť workshopov absolvovali v školskom roku 2022/23. Úvodné testy žiakov 7. ročníkov dopadli na 41 a 37 %, kým v 8. ročníku na 87 a 78%. Výstupné dotazníky siedmakov však dokázali zvýšenie vedomostí na preberané témy s výsledkom 64 a 74% priemernej úspešnosti. 

            Sme veľmi spokojné s dnešnou hodinou, žiaci boli disciplinovaní, aktívni a správne odpovedali na otázky týkajúce sa zdravovedy. Rýchlo sa učili nové veci, ktoré nemali problém na konci hodiny zopakovať. Téma ich zaujimala, pýtali sa otázky na gynekológa a urológa (kedy, prečo, ako),” hodnotia workshop v 9.B Táňa a Martina. K tomu sa pridáva aj skúsenosť Bianky a Samuela:  Nádherná dvojhodinovka. Samotné opakovanie ich bavilo, pridali sme pár nových poznatkov s odvolaním sa na to, že im to ide veľmi dobre a keďže sú už deviataci, tak budú vedieť zase viac. Zapájali sa všetci, vládol poriadok a dobrá atmosféra. Tešia sa na ďalšie prednášky. A my tiež.”

            ​​​​​​

            Veľkou výhodou tejto spolupráce s OZ EQUITA je aj to, že na našu školu a do tried chodia stále dvojice medikov. Pravidelnými stretnutiami, zdieľaním osobných skúseností a kamarátskym a rešpektujúcim prístupom si už vytvorili vzťah so žiakmi, ktorí sa neboja pýtať a vyjadriť svoj názor. Workshopy sa navyše konajú za účasti chlapcov a dievčat, keďže preberané témy sa týkajú oboch pohlaví. 

            Tieto deti už poznáme z predošlého ročníka. Celkovo pracovali veľmi pekne a dobre. Veľa vecí si pamätali z predošlého ročníka. Bolo vidno, že tieto vedomosti v nich zostali alebo aspoň zanechali stopu. Preto mi je ľúto, že opakovanie ich veľmi nebavilo. Bolo by dobré upevniť to čo najlepšie. Čo sa týka organizácie zo strany školy, všetci sú k nám veľmi ústretoví, pomáhajú nám, ako vedia a cítime sa v škole veľmi dobre - od vrátnikov, učiteľky až po zástupkyňu,” hodnotia 8.A a 8.B Bianka a Samuel. 

            Bolo vidno, že sa vedia orientovať oveľa viac, aj pri opakovaní tém z predošlých dní. Dobré sa nám zdá vracať sa aj k tým istým konceptom alebo aj len slovám v rámci hodiny. Niektorí žiaci sa na konci pýtali, či ešte prídeme a celkovo sa nám zdalo, že napriek pár žiakom, tam boli takí, ktorých to vyslovene bavilo. Bolo naozaj vidno, že už témy poznali a vedeli odpovedať na veľa otázok aj samostatne. V triede bola veľmi užitočná aj pani učiteľka, ktorá žiakov usmernila, keď sa príliš rozptýlili,” dodávajú Táňa a Baška na zhodnotenie septembrových workshopov.

            V októbri sa workshopy venovali téme JA jazyka a komunikovaniu toho, ak sa nám nejaké správanie nepáči. V novembri sa na podnet učiteľov aj žiakov workshopy orientujú na tému rôznych podôb závislostí a toho, čo spôsobujú jedincovi a ľuďom okolo neho, s ktorými má vzťahy.

             

            Ďakujeme za spoluprácu a takúto možnosť posilňovať vzťahovú a sexuálnu výchovu na našej škole. 

          • Spájame sa vďaka záložkám

          • V školskom roku 2023/2024 sme sa už druhýkrát prihlásili do česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Zapojil sa aj 1. aj 2. stupeň našej základnej školy. 

             

            Celkovo sa do projektu prihlásilo až 1 111 škôl, z toho bolo 471 českých škôl a 640 slovenských. Cieľom projektu je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci zo zapojených škôl vyrobili záložku do knihy, na ktorej ľubovoľnou technikou stvárnili tému tohtoročného projektu: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov.

            Tento zaujímavý projekt sa realizuje už 14 rokov. Naša základná škola sa doň zapojila po druhýkrát. V školskom roku 2022/2024 sme vďaka výmene záložiek dostali príležitosť spoznať ZŠ Tilgnerova v Bratislave. Našou druhou partnerskou školou sa tentoraz stala škola až za našimi hranicami v Českej republike. Je ňou  Základní školu, Mozartova 48 v Olomouci. Naše záložky boli inšpirované knihami, ktoré žiaci poznajú z vyučovania či z voľnočasového čítania. Na záložkách znázornili napríklad Kocúra v čižmách, kamarátky Mimi a Lízu, Krtka či trpaslíkov. Aj od našich nových českých kamarátov sme dostali záložky inšpirované tohoročnou témou.

          • Správna voľba povolania 2023

          • Pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Ing. Rastislava Trnku realizoval odbor školstva KSK v priestoroch telocvične na SOŠ Ostrovského 1 prezentačnú výstavu košických stredných škôl. Akcia s názvom Správna voľba povolania – študuj v kraji sa konala 24. a 25. októbra 2023.

            Prezentácie sa zúčastnili aj naši žiaci ôsmych a deviatych ročníkov v doprovode triednej učiteľky Mgr. Zuzany Compeľovej a kariérnej poradkyne Mgr. Renáty Habčákovej. Na podujatí mali žiaci možnosť vidieť pripravené stánky, kde našim žiakom - budúcim stredoškolákom poskytli potrebné a cenné informácie ohľadom štúdia na rôznych stredných školách. Vďaka tomu majú žiaci lepšiu predstavu o tom, ako to vyzerá na strednej škole a získavajú prehľad o tom, že ďalšie štúdium môže byť rôznorodé, podľa ich preferencií a talentu. 
               

            Už teraz sa tešíme na DOD stredných škôl, v ktorých majú naši žiaci záujem v budúcnosti študovať, poprípade sa ešte rozhodnúť pre správny odbor na danej škole.

          • Týždeň zdravej výživy 2023

          • Svetový deň výživy tento rok pripadol na 16. októbra. Pri tejto príležitosti sa počas celého týždňa v mnohých školách, aj na tej našej, konajú rôzne aktivity zamerané na zdravú výživu, stravovanie sa a zdravý životný štýl, keďže pravidelným pohybom a správou životosprávou sa vieme vyvarovať mnohým chorobám a byť fit. 

             

            Na 1. stupni absolvovali všetci žiaci prednášku a diskusiu o zdravej výžive s p. uč. Gáborovou, ktorá si s nimi vyskúšala aj krátku rozcvičku, vhodnou na každý jeden deň. K zdraviu jednoznačne patrí aj správna hygiena. Preto si žiaci mohli na zubnej didaktickej pomôcke vyskúšať, ako si správne umývať zúbky. 

            Na 2. stupni si triedy 5. A/š a 6. A/š tiež pripomenuli Deň zdravej výživy. Okrem témy zdravých a nezdravých potravín si v triedach vyskúšali svoje vedomosti v kvíze, kde si overili, čo vedia o rôznych druhoch zeleniny a ovocia, ich prospechu pre nás a rizikách pre naše zdravie. Pri hre na labyrint sa všetci pokúšali nájsť správnu cestu k prestretému stolu. S osemsmerovkou sa zas zabavili pri hľadaní skrytých slov, ktoré nám škodia. Písmená na konci slov žiakov varovali: "NENIČ SVOJE TELO!". V televíznom kvíze súťažili o najlepšie odpovede a keďže sa téme venovali pri predošlých aktivitách, triedam sa veľmi dobre darilo a všetky odpovede o potravinách zvládli na výbornú.

            P. učiteľka Čičáková si pre žiakov pripravila ďalšiu zaujímavú aktivitu: NÁKUPY. Dievčatá, keďže sa niekedy budú starať o zdravie svojej rodiny, kupovali zdravé potraviny a chlapci sa zamerali na tie nezdravé. Bolo to preto, aby v dospelosti upozornili svoje manželky a deti na to, aby si neničili svoje zdravie. Obom skupinám sa nákup podaril na jednotku.

            Vrcholom putovania za zdravím potravinami bola cesta do školskej kuchynky, kde žiaci pripravili ovocný šalát a od učiteliek získali chválu. Okrem prípravy šaláta po sebe žiaci zvládli všetko upratať, poumývať a do ničoho ich nebolo treba nútiť. Vidno, že žiaci doma pomáhajú a sú výbornými pomocníkmi pre svoje mamky.

             

            Ako vidíte, program na tému zdravej výživy vieme pripraviť bohatý nielen na vedomosti a zábavu.  ale aj chutný a zdravý.

             

          • Ako u žiakov rozvíjame zodpovednosť voči svojmu okoliu

          • Uplynulý školský rok sa ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice stala úspešným žiadateľom v grantovom projekte Zelené oázy. K realizovaniu projektu nás viedla environmentálna zodpovednosť a zodpovednosť voči svojmu okoliu, ktorú sme chceli projektom rozvíjať u našich žiakov. 

             

            Ako vyzeral projekt?

             

            Náš projekt bol určený pre žiakov školy a ich rodičov. Cieľom bolo rozvíjať finančnú gramotnosť a to, ako sa dá ušetriť pestovaním vlastného ovocia a zeleniny. V rámci tejto aktivity žiaci na hodinách matematiky počítali, koľko by vedeli ušetriť pestovaním. Okrem toho bolo dôležitou aktivitou projektu výsadba stromčekov, kríkov, zeleniny aj byliniek a kvetov vo vyvýšených záhonoch školskej záhradky a v školskom areáli. Kríky a ovocné stromy sme vysadili v neudržiavanom školskom areáli, o ktorý sa následne starali žiaci počas aj po vyučovaní. Prvú úrodu žiaci zbierali po návrate do školy po prázdninách a priniesla potešenie všetkým zapojeným. Na hodinách výtvarnej výchovy nechýbal nácvik zavárania aspoň na papieri. 

             

            Vďaka projektu sa v školskom areáli vysadili rôzne ovocné stromy: jablone, slivky, marhule, hrušky, ringloty, egreše, čierne ríbezle, čerešne či hrozná. 

             

            O Zelenej oáze

            Grantový program Zelené oázy pomáha aktívnym ľuďom zlepšovať bezprostredné okolie v ktorom žijú,  pracujú a radi trávia svoj voľný čas. Pri každom zo zrealizovaných projektov sa stretne skupina  dobrovoľníkov z rôznych spoločenských oblastí (študenti, dôchodcovia, pracovníci súkromného  aj verejného sektora, občania obce či nadšenci). Sú to ľudia, ktorí citlivo tvarujú svoje okolie. Tak, aby  sa v ňom dobre žilo, aby plnilo enviromentálne funkcie a malo pozitívny vplyv na lokálnu rastlinnú a  živočíšnu rozmanitosť.

             

            Poďakovanie

             

            Za partnerstvo pri projekte ďakujeme MČ Luník IX a SOSNA, o.z.

            Za starostlivosť o zverené úseky ďakujeme žiakom, učiteľom, nepedagogickým zamestnancom školy, rodičom aj partnerom. 

            Tento projekt je realizovaný vďaka programu Zelené oázy, ktorý  organizuje Nadácia Ekopolis s finančnou podporou spoločnosti SLOVNAFT. 

             

             

            Návšteva ekocentra SOSNA v Družstevnej nad Hornádom

          • Oslavujeme 40 rokov založenia našej ZŠ

          • Vážení zamestnanci našej školy - pedagogickí aj nepedagogickí, milí rodičia, podporovatelia našej školy a každý, kto sa zaujíma o vzdelávanie na Luníku IX, dovoľte nám informovať vás o tom, že naša základná škola oslavuje 40. výročie od svojho založenia. 

             

            Pri tejto príležitosti organizujeme slávnostný

            ​​​​​​

             

            Ples ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice,
             

            na ktorom chceme osláviť toto krásne okrúhle jubileum. Ples sa uskutoční v piatok 27. októbra 2023 v kultúrno-spoločenskom centre Študentských domovov Technickej univerzity v Košiciach na Jedlíkovej 7 so začiatkom o 18:30 hod. ​​​​​​​​​​​​​​​​​

            ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

             

            Radi toto výročie oslávime nielen s aktuálne pôsobiacimi zamestnancami našej ZŠ, ale aj s tými, ktorí cestu školy formovali v minulosti. Vítame všetkých, ktorí sa chcú družiť v príjemnej atmosfére za zvukov živej hudby a chutným jedlom v brušku. 

             

            Bližšie informácie o plese nájdete v priloženom plagáte.

            Rezervácia lístkov

            Rezerváciu lístkov môžete uskutočniť napísaním mailu vo formáte: Ples ZS - meno - pocet lístkov. Svoju rezerváciu zašlite na email: hilgartova@zspodjavorke.edu.sk
            Na každý rezervačný mail vám zašleme potvrdzujúci mail. Zamestnanci školy túto rezerváciu vykonali v rámci internej komunikácie na škole.

            Cena lístka pre 1 osobu: 50 eur

             

            Prijmite naše pozvanie na Ples ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1, Košice - Amen sam lošale, kana pen arakhas. 

             

            Niečo z histórie našej školy

            Základná škola Ľ. Podjavorinskej 1, Košice bola  daná do užívania 1. 9. 1983. V školskom roku 1983/1984 bolo zriadených 15 tried, ktoré navštevovalo  218 žiakov. V školskom roku 2001/2002 začala výstavba prístavby školy, ktorá sa ukončila v školskom roku 2002/2003, kedy bola daná do prevádzky prístavba  s 18 triedami, 2 telocvičňami a bazénom. Aktuálne v školskom roku 2023/2024 je na škole zriadených 50 tried, ktoré spolu tvoria 1., 2. stupeň a špeciálne triedy. U žiakov rozvíjame základné zručnosti potrebné pre život - čitateľskú gramotnosť, logické myslenie, dodržiavanie bezpečnosti. Žiakov vedieme k využívaniu tvorivosti pri plánovaní práce od vytýčenia cieľa až po jeho ukončenie s  cieľom tak, aby pracoval efektívne a zodpovedne.  U žiakov rozvíjame ich talenty a podporujeme individuálny rozvoj. Zapájame sa do výtvarných a športových súťaží, sústavnou prácou so školským zborom Ďeviatkakhere Čhave zlepšujeme obraz majority na rómsku minoritu a našim žiakom rozširujeme obzory mimo sídliska Luník IX.

          • Chrípkové prázdniny 10/2023

          •  dôvodu vysokého počtu respiračných ochorení Základná škola Ľ. Podjavorinskej 1, Košice vyhlasuje

            chrípkové prázdniny

            v dňoch 12. - 13. októbra 2023 na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

            Opätovne sa v škole stretneme v pondelok 16. októbra 2023 zdraví a pripravení učiť sa (tak ako žiaci na fotkách).

            .  

          • Mesto Košice vyhlásilo výberové konanie na funkciu riaditeľa

          • Primátor mesta Košice vyhlasuje podľa § 3 a § 4 zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 5 zákona NR SR č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov 
             

            výberové konanie na funkciu riaditeľa Základnej školy Ľ. Podjavorinskej 1, 040 11 Košice
             

            Podmienky a požadované kvalifikačné predpoklady uchádzača:

            • odborná a  pedagogická spôsobilosť podľa zákona NR SR č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov,
            • absolvovanie funkčného vzdelávania výhodou,
            • najmenej 5 rokov pedagogickej praxe v zmysle § 3 ods. 5 zákona č. 596/2003 Z. z.,
            • osobnostné a morálne predpoklady, občianska bezúhonnosť podľa § 15 ods. 1 písm. a,b,c zákona č. 138/2019 Z. z.,
            • zdravotná spôsobilosť podľa § 16 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z.,
            • ovládanie štátneho jazyka podľa § 17 ods. 1 a 2 zákona č. 138/2019 Z. z., spôsobilosť používať slovenský jazyk v úradnom styku,
            • organizačné a riadiace schopnosti.

            Termín podania prihlášky: 26.10.2023
            Rozhodujúci je dátum pečiatky pošty, alebo deň osobného doručenia žiadosti na úrad. Prihlášku spolu s uvedenými prílohami je potrebné poslať - doručiť v zalepenej obálke s  upozornením „neotvárať - výberové konanie na funkciu riaditeľa Základnej školy Ľ. Podjavorinskej 1, Košice“.

            Termín a miesto výberového konania oznámi rada školy prihláseným uchádzačom, ktorí spĺňajú
            požadované predpoklady, najmenej 7 dní pred jeho konaním.
             

            Podrobné informácie o výberovom konaní, zoznam požadovaných dokladov, platové podmienky a inštrukcie k zaslaniu žiadosti zistíte v dokumente:

             Vyhlasenie_VK_-_Podjavorinskej_4._23__10.23.doc

          • Európsky deň jazykov 2023

          • Európsky deň jazykov (EDJ) sa oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Jeho cieľom je podnietiť 700 miliónov Európanov zo 46 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. Jazyková rozmanitosť môže byť nástrojom na väčšieho interkultúrne porozumenie medzi národmi a je tiež kultúrnym dedičstvom nášho európskeho kontintentu. 

            Hovorí sa, že koľko jazykov vieme, toľkokrát sme človekom. Je preto dôležité podnecovať u detí a mládeže chuť učiť sa nové jazyky a spoznávať svet a iné kultúry aj takýmto spôsobom. Schopnosť dorozumieť sa otvára možnosť cestovania a príležitostí pre všetkých. 

            Európsky deň jazykov sme preto oslávili aj na našej základnej škole. Na 1. stupni sa 3. ročníky zoznamovali s európskymi krajinami, vyfarbovali vlajky jednotlivých európskych štátov a učili sa, ako sa povie "ahoj" v rôznych európskych jazykoch - základný pozdrav po príchode krajiny by už teda mali! Spoločne následne vyfarbili mapu Európy a rozšírili si tak obzory. 

            Na 2. stupni sme sa tento rok riadili heslom „Povedzte ÁNO jazykom!“ Na hodinách sme tvorili postery, hrali čelovku v rôznych jazykoch, hľadali odpovede v pracovnom liste a spoločne sa skúšali naučiť sa niečo aj po francúzsky. Okrem toho sme sa zúčastnili aj online worshopu Živá kniha Gitana, ktorú organizoval Národný inštitút vzdelávania a mládeže, kde žiakom predstavili známu rómsku speváčku Adrianu Drafiovú

          • Medzinárodný deň eura na našej škole

          • Medzinárodný deň eura24. september, je špeciálny deň, kedy si pripomíname, ako sa Európa rozhodla, že jednoducho nechce mať rôzne meny. Spriatelené štáty sa rozhodli, že budú mať jednu spoločnú menu, ktorú budú volať "euro". Tento deň sme si pripomenuli aj počas vyučovania na našej škole v piatok 22. septembra 2023.

            Peniaze majú v našom živote dôležité miesto. Sú potrebné pre dôstojný život každého z nás. Spoločne so žiakmi 1. stupňa sme si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami. Hovorili sme o ich význame, výrobe a využití. Na hodine matematiky sme vypracovali pracovné listy zamerané na počítanie eur. Žiaci navrhovali svoje vlastné eurá, ktoré by zaviedli ako platidlo. Niektorí navrhovali, že s nimi aj zájdu do obchodu a tak pobaviia predavačky...

            Na 2. stupni sa taktiež venovali Medzinárodnému dňu eura. Pre žiakov boli pripravené zaujímavé aktivity. Nechýbali rozhovory o tom, na čo peniaze potrebujeme a odkiaľ ich získame/zarobíme. Žiaci sa pri tom rozhovorili o tom, čím by raz chceli byť a kde by chceli následne zarobené peniaze použiť.

            Triedy 5. A/š a 6. A/š súťažili v skupinách, kde si mohli overiť svoje terajšie ale aj nové vedomosti o tejto medzinárodnej mene.  Mali pripravené rôzne matematické hry, zamerané na rozvoj finančnej gramotnosti, nakupovali vo virtuálnom obchode, mohli sa zahrať s euro pexesom, vyskúšali si aktivity  s eurami v televíznom kvíze. 5.C zas vyrábala na výtvarnej výchove euromince z papierových tanierov s vlastnými návrhmi. Na hodine techniky 5.E počítala eurá a simulovala návštevu obchodu s reálnymi eurami. Na konci hodiny si drobné peniaze zobrali domov, aby si kúpili v obchode keksíky. 7. A/š zlepšovala svoju finančnú gramotnosť prípravou nákupného zoznamu a počítaním peňazí.  

            Aj v 9.B sa venovali eurám, no tu si už mohli žiaci konkrétne vyskúšať ,,ako peniaze chutia" a tiež vidieť to, že ,,bez práce nie sú koláče". V pripravenom kvíze POĎ SI ZAROBIŤ mohli peniaze získavať tým, že správne riešili jednotlivé úlohy, ktoré sa doposiaľ na matematike naučili. Vďaka tomu mohli zažiť, že ak by doteraz na matematike nepracovali a nič sa nenaučili, tak by dnes nezískali plácu za svoju prácu.

             

            Ďakujeme všetkým zapojeným pedagógom a pedagogičkám. Text pozostáva z opisu aktivít p. učiteliek Juskaninovej, Čičákovej a Mariničovej.

             

          • Naša žiačka sa stretla s veľvyslankyňou Indie

          • Uplynulý piatok, 8. septembra 2023, sa naša žiačka Ľudmika Kroková z 8.B spolu s p. uč. Adamondyovou  zúčastnili slávnostného vyhodnotenia celoslovenskej výtvarnej sútaže Indické bájky. Ľudmila Kroková získala za svoju prácu cenu poroty, ktorú jej odovzdala veľvyslankyňa Indie na Slovensku.
            Vernisáž sa konala v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Na vernisáži zazneli rôzne indické hudobné nástroje, pozreli sme si film o Indii, ochutnali indické jedlo a spoznali tak kultúru krajiny. 

            Ľudka Kroková aj s kamarátkou zo 7.A Jarkou Harkabusovou, ktorá sa tiež zapojila do sútaže, si za odmenu prezreli nádherné múzeum slovenskej prírody a potom navštívili aj ZOO Kontakt, kde zas zažili živé zvieratká z bezprostrednej blízkosti.  Žiačky mali z celého výletu veľký  zážitok. Blahoželáme našej Ľudke! 

      • Nadpis

      • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

        Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.